Čekaonice ordinacija su pune: Zavladala viroza, evo koji su najčešći simptomi

FOTO: Wikimedia Commons

Visoke temperature zraka koje traju već tjednima idealna su podloga za širenje enteroviroza, virusa kojima su najpodložniji djeca i adolescenti.

Simptomi bolesti su povišena temperatura, bolovi u trbuhu, povraćanje i dijareja. Iako na viroze nisu imuni ni odrasli, čekaonice pedijatrijskih ambulanti puni su malih pacijenata.

“Ovo ljeto nije ništa drukčije od ostalih, pa ne možemo reći da je više pacijenata nego inače u ovim mjesecima. Topla klima pogoduje razmnožavanju virusa, pa su i enteroviroze očekivane. Takve viroze uglavnom se prenose prljavim rukama, kihanjem i kašljanjem. Iako može zahvatiti svaku dobnu skupinu, najneotpornija na nju su upravo djeca između 4 i 12 godina”, izjavila je pedijatrica dr. Zdenka Krsnik Katunarić za Slobodnu Dalmaciju.

Uz povišenu temperaturu, simptomi zaraze su nagli i burni – djeca su klonula i ponekad se tuže na glavobolju i malaksalost. Uz gubitak apetita, osjećaju laganu i neugodnu bol grla. Za virus nema posebnog lijeka, nego je potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu, a bolest prolazi sama od sebe u roku od par dana. Liječnica upozorava kako je prevencija u ovom slučaju najvažnija.

“Higijena je ključna. Potrebno je često pranje ruku sapunom, a ako se viroza očituje povišenom temperaturom, proljevom, povraćanjem, treba svakako nadoknaditi izgubljenu tekućinu, uz dijetnu prehranu i termički obrađenu hranu. I nipošto s djecom izlaziti na more, niti na sunce! Ljudi krivo misle da djecu mogu odvesti na kupanje kad padne fibra, jer će ih, kao, more izliječiti. To je posve pogrešno. Živim na Bačvicama i kad vidim da roditelji s malom djecom idu na more tek nakon 10 ili 11 sati, po najvećem suncu, ne znam što bih rekla na to. Tada bi se trebali vraćati kućama”, kaže dr. Krsnik.


Komentari