Čekaju li kazne zastupnike bez COVID potvrde? Evo što su odlučili u Saboru!

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Od 15. studenoga kreću nove mjere, prema kojima će zastupnici moći ući u Sabor jedino uz covid potvrdu ili negativnim testom na zarazu, potvrdio je u srijedu Gordan Jandroković, Predsjednik Hrvatskog sabora nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Dakle, ukoliko zastupnici nemaju covid potvrdu, mogu se testirati, pa onda sudjelovati u raspravi, ukoliko su negativni. Ako zastupnici odbiju testiranje bez covid potvrde, isto im neće biti dozvoljeno prisustvovati raspravi.

Kompromis između odluka Stožera i prava zastupnika

Jandroković je naglasio novinarima kako su pokušali doći do kompromisa, između odluka Stožera za civilnu zaštitu s jedne strane i prava zastupnika s druge.

Stoga su precizirane četiri skupine zastupnika koji će se u raspravu moći uključiti videovezom.

To su zastupnici: koji nemaju potvrde, koji se ne žele testirati, oni u izolaciji ili samoizolaciji, te zastupnici s bolestima za koje će dobiti liječničku potvrdu.

Ukoliko bi zastupnici s covid potvrdom htjeli ipak ostati doma, kazao je novinarima Jandroković, to im neće biti omogućeno.

Na početku će troškove testiranja zastupnika snositi država, barem u prvoj fazi.

Također za sada su otklonjene mogućnosti financijskog kažnjavanja zastupnika za nepridržavanje mjera, makar će se i o tome razmišljati ukoliko dođe do, kako je to Jandroković opisao, “bizarnih situacija”.

Novinari su pitali Jandrokovića jesu li zastupnici privilegirani u usporedbi s drugim zaposlenicima u Hrvatskoj zbog mogućnosti online rada, na što je Jandroković uzvratio kako su zastupnici već otprije privilegirani.

“Osim toga, neki ni sada ne dolaze redovito na sjednice i tu su privilegirani”, odgovorio je novinarima Jandroković.

Novi saziv Sabora trajati će od 25. studenoga do 15. prosinca.

 

 

Komentari