ČAVLI U KOBASICAMA: Zagrepčani su strahu od nepoznatog monstruma koji ubija pse! Veterinarka: ‘Samo dva dana mogu biti pogubna!’

Foto: Facebook/Lidija Juric Sulic/Wikimedia Commons

Zagrepčani su ponovno u strahu za svoje četveronožne ljubimce. Po centru metropole, ali i u mnogim kvartovima ponovno se pojavio netko tko truje i “ubija” pse. Već tjednima građani se boje ovakvog terorizma, a kako bi ih smirili i uputili u pravom smjeru nazvali smo veterinarku.

“Kao prvo, psa se treba držati na podvodcu i dobro se treba pratiti što radi i gdje njuška. Čim primijetite neku promjenu raspoloženja, primjerice, da neće jesti, istoga trena vodite psa veterinaru. Jer ukoliko počne sliniti, povraćati ili ako dobije proljev, ili da slučajno u povračotini ili izmetu vidite krv, onda je već kasno”, pojasnila nam je za početak.

Žalosna je činjenica, kaže nam, ta što mnogi vlasnici prekasno shvate da s njihovim psom nešto nije u redu. Neki veterinaru čak dođu i nakon dva dana, kada im se više nikako ne može pomoći.

Reagirajte na vrijeme, jer vrijeme je život

Foto: YT/Screenshot/Lidija Juric Sulic

Korisnici društvenih mreža sve češće apeliraju na građane koji su vlasnici pasa da obrate pozornost i dobro pogledaju pseće parkiće. Ovoga puta riječ je bilo o Švarcovoj ulici, a stanovnici su nakon fotografije na Facebooku koju je korisnica objavila ostali zgroženi i šokirani.

Policija je došla na ovo mjesto zločina i odnijela tri komada dok je ostatak pojeo njezin pas Pablo. Čak četiri čavla. No sve je uspio izbaciti kroz veliku nuždu te je preživio ovu pseću stravu.

“Kod ovakvih slučajeva nema čekanja. Istog trena se psa treba dovesti na veterinarski pregled, gdje ćemo mu dati infuziju, pregledati usnu šupljinu, cijeli probavni sustav, također napraviti i ultrazvuk. No ukoliko je riječ o trovanju pasa otrovom za štakore, stvari su pomalo drugačije”, nastavlja i dodaje kako ovakvu vrstu trovanja prvenstveno možemo uočiti u kondiciji ljubimca i povraćanju krvi.

Čavli vs. otrov za štakore

I jedno i drugo jednako je strašno i potpuno nevjerojatno zdravorazumskom čovjeku. No ukoliko se pas otruje otrovom duže će se mučiti jer je i sam tijek i proces sporiji nego kada pojede čavao, gdje odmah dolazi do perforacije crijeva ili želuca. U najgorem slučaju, životinja će na ovaj način brzo iskrvariti.

“Sličan slučaj smo imali krajem prošle godine na Veterinarskom fakultetu. Vlasnici su srećom na vrijeme došli sa psom koji je progutao čavao i povraćao ga, što i je prva reakcija. Nakon toga smo ga operirali i srećom sve je bilo u redu”, kaže i dodaje kako ima vlasnika koji baš previše i ne obraćaju pažnju na pse koliko bi trebali. Jer, ako pas povraća, to se ne bi nikako trebalo shvatiti olako. Jer je u mnogo slučajeva završilo pogubno.

Najčešće ovakve smrtonosne “pseće poslastice” možemo pronaći po parkovima, zatim Dubravkin put, Maksimir, ali i na zapadu grada.

“U najvećem broju upravo stradaju oni psi koji su pušteni sa lajne da sami okolo njuškaju i švrljaju, zato apeliram svim građanima da svoje pse ne puštaju s lajne i da obrate pa žnju na ponašanje i izgled svoga psa”, istaknula je veterinarka za naš portal.


Komentari