Čavajda na pregledu u KBC-u Rebro: Pozvali je ujutro, njena odvjetnica iznijela očekivanja

Screenshot

Mirela Čavajda kojoj su liječnici u Zagrebu odbili prekinuti trudnoću, u utorak je popodne otišla na pregled u KBC-u Zagreb.

Potvrdila je to medijima ispred KBC-a Zagreb njezina odvjetnica Vanja Jurić.

“Jutros je primila mail u kojem ju KBC Zagreb poziva na još jednu pretragu da napravi magnetnu rezonancu. Termin je bio danas u 15.15 sati, došla je, obavljeno je, čekamo nalaze i odluku drugostupanjske komisije”, rekla je Jurić.

Dodala je kako prema, zakonu, rok za odluku traje osam dana te da su, s obzirom kako se razvijala situacija posljednjih dana, spremni na sve.

“Međutim, očekujemo da će odluka biti u skladu sa zakonom koji je na snazi u RH, odnosno da će se komisija fokusirati na utvrđivanje medicinskih činjenica o zdravstvenom stanju nje i njenog ploda”, napomenula je Jurić.

Trenutno je, kako je objasnila kao Čavajdina odvjetnica, prioritet da Čavajda i njena obitelj prežive ovu situaciju i nakon toga će odlučivati što će dalje, ali i da prema trenutnoj situaciji očekuju i sudski epilog.

Prava u skladu s hrvatskim zakonom, napominje, biti će joj ostvarena, čak i ako odluka u Hrvatskoj bude negativna (a Jurić smatra i kako je to izgledno za očekivati).

“Zakon uvijek može biti bolji i jasniji i primjenjiviji. Međutim, već sada imamo zakon koji je jasan što se tiče ženskih prava u ovakvim situacijama tako da u tom smislu mislim da je zakonski potpuno potkovano sve što radimo”, naglasila je Jurić osvrnuvši se a trenutno zakonodavno stanje.

Jurić je otkrila i kako nitko nije kontaktirao njenu klijenticu, a također je i komentirala žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih djelatnika u ustanovama u kojima je pacijentica primljena zbog rješavanja prekida trudnoće, a koji su, radi utvrđivanja načina postupanja, zatražili Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

“Nadamo se da će inspekcija iskoristiti to sredstvo. Očekujemo da će nam javiti nalaze inspekcije”, iznijela je Jurić svoja očekivanja.


Komentari