CARPOOLING je sjajan odgovor lošoj usluzi HŽ-a, otkrijte zašto su za njim svi poludjeli

Facebook/Carpooling Croatia

U grupama oni koji traže prijevoz, kao i oni koji ga nude, napišu status s podatcima o vremenu kada, otkuda i prema kuda kreću te koliko imaju slobodnih mjesta.

Danas kada je javni prijevoz sve skuplji, a usluga prosječna ili pak ispodprosječna, sjetimo li se samo HŽ-a i stotine svakodnevnih problema, mladi su doskočili zanimljivim načinom organiziranja alternativnog prijevoza – carpooling! Cijela se priča vrlo brzo proširila prije svega zahvaljujući društvenim mrežama, odnosno Facebooku pa danas tako postoji niz carpooling stranica koje povezuju ljude koji putuju u istom smjeru, istoga dana.

Kako sustav funkcionira?

Lako! Na Facebooku postoje carpooling grupe koje okupljaju putnike iz određenih mjesta. Tako primjerice postoje grupe Carpooling Kutina/Zagreb-Zagreb/Kutina, Carpooling Sisak/Zagreb-Zagreb/Sisak, Carpooling Croatia, Carpooling Križ, Carpooling Popopvača-Zagreb-Popovača, pa čak i one poput Budapest – Zagreb Carpooling. U središtu je nerijetko glavni gard Hrvatske, Zagreb, no mogu se pronaći najrazličitije destinacije pa su tako tijekom ljeta mnogi pobornici ovakvog načina putovanja carpoolingom otputovali i na more.

U grupama oni koji traže prijevoz, kao i oni koji ga nude, napišu status s podatcima o vremenu kada, otkuda i prema kuda kreću te koliko imaju slobodnih mjesta. Zahvaljujući lakoći komuniciranja preko interneta, prijevoz se dogovori vrlo lako. Najviše je objava uoči vikenda jer tada iz primjerice zagreba najviše ljudi odlazi u svoje rodne gradove – bili oni studenti ili radnici koji imaju obitelji izvan Zagreba.

Samo pozitivna iskustva

“Radim u Zagrebu, a inače sam iz Kutine u koju često odlazim kako bih posjetila obitelj i prijatelje. Usluga HŽ-a iz godine u godinu sve je lošija, a cijene sve skuplje. Nemam pokaz pa taj način putovanja izbjegavam u širokom luku. Autobus pak dođe mnogo brže od vlaka koji ponekad vozi i po dva sata tih sedamdesetak kilometara. No, autobusi drže cijene pa me povratna karta Zagreb-Kutina-Zagreb stoji oko stotinu kuna. S druge strane, prosječna cijena carpoolinga za tu relaciju je 30 kuna! Što više reći? Moj izbor, kad god je to moguće, upravo je carpooling”, kaže nam djevojka koja se carpooling sustavom “druži” već godinu dana.

Upoznala sam sjajne ljude, a s obzirom na to da je Kutina mali grad, često poznajem ljude koji voze ili pak suputnike pa ta putovanja budu i vrlo zabavna. Put je ugodan i brz, a isplativ i za vozača i za suputnika – naravno, ako je automobil pun”, dodaje naša sugovornica koja kaže da cestarina Zagreb – Kutina u jednom smjeru iznosi 29 kuna. Uračuna li se i trošak goriva, vozač si također uspije olakšati troškove putovanja.

Iskustvo sa stajališta vozača

Vozačica Ivana ispričala nam je svoju stranu priče, također mahom pozitivnu:

“Članica sam grupe carpooling Kutina-Zagreb-Kutina i najčešće nudim mogućnost prijevoza na toj relaciji. Iskustva i nova poznanstva su više nego odlična i zanimljiva, a ‘usluga’ koja se koristi je isplativa, kako za vozača, tako i za suputnike. Osim novih poznanstava i prijateljstava, uvijek se može saznati najnovije informacije vezane uz posao, putovanja, tračeve”, ističe Ivana koja se sjeća i jednog od zanimljivijih putovanja carpoolingom:

“Jednom sam između ostalih vozila djevojku koja radi na cruzeru pa nam je kroz sat vremena vožnje ispričala razne zanimljivosti i (ne)zgode njezina posla i ljepotu posjećivanja raznih kontinenata svijeta.S veu svemu, svako putovanje je avantura za sebe i svakom se iznova veselim jer uvijek nesto novo naučim”, zaključuje Ivana koja je svojim iskustvom istaknula da carpooling osim financijske obostrane koristi ima i jednu dublju, ljudsku dimenziju koja je prije svega – pozitivna.

Neugodnosti nitko ne spominje, a lijepih iskustava sve je više. Bilo da se “carpoolaju” svakodnevno na posao dijeleći troškove, bilo da odlaze do turističkih destinacija, čini se da je ovaj alternativni prijevozni sustav pun pogodak.


Komentari