CAR SHARING JE STIGAO: Zagreb ima 30 vozila, a evo kako ih možete iznajmiti

Facebook

U Hrvatsku stigao car sharing.

Zagrepčani će najbliže vozilo slobodno za korištenje locirati pomoću pametnih telefona. Zagrepčani i njihovi gosti konačno se mogu koristiti car sharingom. Prvo iz flote od 30 vozila u promet je s Cvjetnog trga pustila Ana Preost, voditeljica Zagrebparkinga, podružnice Zagrebačkog holdinga.

Projekt vođen konceptom „Više vožnje i manje gnjavaže“ građanima je predstavio Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility koja je u Hrvatsku donijela uslugu car sharinga Spin City.

„Usluga Spin City odgovor je na suvremene potrebe građana za urbanom mobilnošću. Ona je komplementarna postojećim oblicima javnog prijevoza i kvalitetna alternativa vlasništvu nad osobnim vozilom. Car sharing omogućuje građanima da koriste vozilo upravo onoliko koliko im uistinu treba bez troškova koji prate vlasništvo poput parkiranja, goriva, osiguranja  i održavanja. Na zagrebačkim je ulicama raspoređeno 30 vozila – 10 na električni i 20 na klasični pogon.

Potrebna je registracija

Uoči prvog korištenja usluge građani se trebaju jednokratno registrirati putem internetske stranice Spin City, a nakon toga su im potrebni samo vozačka dozvola i pametni telefon. Kuda će i koliko voziti automobil u sustavu car sharinga, ovisi o njihovim željama i potrebama, a tijekom vožnje mogu se i zaustavljati, primjerice da obave kupnju. Na taj način korisnici utječu na racionalno korištenje resursa i poboljšavaju kvalitetu svojeg te života svojih sugrađana“, kazao je Krznar.

Kako bi usluga bila što bolje prilagođena različitim potrebama građana, za njezino korištenje postoji nekoliko tarifa. Najpovoljnija je cijena 1,91 kune po minuti.

Vozila su korisnicima dostupna 24 sata na dan svih sedam dana u tjednu. Najbliže se vozilo locira putem aplikacije Spin City izrađene za pametne telefone na platformama iOS i Android. Po završetku vožnje vozilo se može ostaviti na bilo kojem javnom parkirališnom mjestu unutar Spin City zone, a na desetak mjesta u gradu bit će i mjesta posebno rezervirana za vozila Spin Cityja. Među tim su mjestima Trg maršala Tita kraj Hrvatskog narodnog kazališta, Park Stara Trešnjevka, Amruševa ulica, Strojarska te Radnička cesta kraj ZagrebTowera.

Car sharing spaja suvremenu tehnologiju s  ekonomijom dijeljenja te ekologijom. Zahvaljujući dijeljenju vozila, smanjuje se opterećenje prometnica i parkirališnih mjesta te zagađenje zraka ugljičnim dioksidom.

>>> ZAGREB DOBIVA “CAR SHARING” USLUGU: U par koraka iznajmite auto, vozite, parkirate i bezbrižno odšetate

 


Komentari