Capakova zamjenica nakon norijade: ’Mladost nas je iznenadila…Valjda će sve biti dobro’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin gostovala je u Dnevniku Nove TV gdje je prokomentirala norijadu maturanata na kojoj su sva pravila stožera civilne zaštite pala u vodu. Tvrdi kako bi bilo bolje da su se, s obzirom da uskoro kreće matura, suzdržali od okupljanja jer onaj tko je covid pozitivan ne može pristupiti ispitu. Dodaje kako će se tek kroz koji dan vidjeti je li se netko zarazio.

Ona se pak nada da će spasonosni biti uvjeti održavanja, a to je da se radilo o otvorenom prostoru na kojem su boravili sa svojim kolegama iz školskih klupa. Osvrće se i na činjenicu da su iz Ministarstva obrazovanja predložili da maturanti zadnja dva školska dana budu na daljinu da ne budu u kontaktu, ali “mladost nas je iznenadila”. “Naravno da je to razdoblje kada se treba družiti, kad je biti zajedno možda i važnije nego u drugim periodima života. Valjda bude sve dobro, nadamo se najboljem”, zaključuje.

Upitana o kućnim antigenskim testovima, tvrdi kako su oni samo orijentacijske prirode, odnosno da bi ljudi na temelju njih trebali samo dobiti informaciju trebaju li doći na testiranje. “Ako osoba nema znakove bolesti, a rezultat testa ispadne pozitivan, tada se taj rezultat treba provjeriti”, tvrdi.

Što se tiče cijepljenje tinejdžera govori kako se cijepe oni koji imaju kronične bolesti, ali ne i oni koji nisu napunili 16 godina. Podsjeća kako bi Europska agencija za lijekove (EMA) trebala registrirati cjepivo za mlade, a kada bi se to dogodilo, tvrdi, bilo bi potrebno restrukturirati i plan cijepljenja.


Komentari