Capak progovorio o inspekciji i zatvaranju restorana: ‘Ne može se to raditi na cesti’

Foto: Daniel Kasap/ POOL / HINA

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak bio je gost večerašnjeg Dnevnika N1 Televizije gdje je govorio o epidemiji koronavirusa.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je za početak objasnio što je epidemiološki sporno u prodaji hrane na vratima restorana.

“Kada smo mi donosili tu mjeru, zabranili smo da se unutar restorana, bara, snack bara ili kako se to već zove, da se unutar njega poslužuje hrana i piće, a dozvolili smo da oni koji imaju mogućnost dostave ili predaje hrane ili drive-ina to mogu raditi.”

“Oni koji imaju inovativan pristup kojim se sprječava kontakt između kupaca i prodavatelja mogu prodavati hranu. Bitno je da se izbjegnu kontakti. Ako je nešto ‘drive-in’ tada se automobilima dolazi na lice mjesta. Na jedno mjesto se dolazi, naručuje i plaća, a na drugom preuzima”, kazao je Capak.

“Ne može se to raditi na cesti, mora postojati barijera. Ne može biti jedna osoba koja prima novac i daje hranu, tj. može biti, ali se u tom slučaju svaki put kada primi novac mora dezincificirati,” kazao je Capak i dodao:

“Ono što sam vidio iz izvještaja, u ovom slučaju nije bila osigurana distanca i barijera između kupca i prodavača. Međutim, sada završavamo nova uputstva u kojima ćemo sve detaljnije objasniti. Pojašnjavamo to i danas će pojašnjenja biti izdana i stavljena na internetske stranice HZJZ-a”, istaknuo je Capak.

Što se tiče broja županija koje su tražila ukidanje e-propusnica unutar njih, Capak je kazao kako je to odobreno za svih deset županija koje su to tražile, kao i Gradu Zagrebu da se poveže za Zagrebačkom županijom.

Što se tiče kritika Kine koje dolaze od nekih država zbog navodne diskrepancije broja umrlih i broja slučajeva koje je Kina prijavila, Capak je kazao kako mu je jako teško to komentirati, budući da nema točne brojke.

“Meni je to jako teško to komentirati jer ne znam precizne podatke. Ne znam je li Kina priznala da su imali više umrlih nego što je javno objavljeno. Međutim, bilo je komunicirano s njihove strane i sa strane WHO-a da se komunicira iskreno. Što se dogodilo, ne znam. A u ove političke, geopolitičke i strateške igre ne bih ulazio.”

“U ovo globalno vrijeme kada se epidemije brzo šire, moramo biti oprezni”, kazao je Capak.

Komentari