Capak: ‘Neće biti blagoslova kuća za Božić!’ Božinović: ‘Uvest ćemo i kazne za nenošenje maski’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22408.

Među njima je 2240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata. Preminulo je 48 osoba.

“U zadnjih tjedan dana imali smo 15-postotni rast brojeva. Što se tiče međunarodnih podataka, naša incidencija je da smo na 24. mjestu europskih zemalja. Višu incidenciju imaju samo Slovenija, Austrija i Luksemburg”, rekao je Krunoslav Capak koji je dodao da samo Bugarska i Poljska imaju veći udio pozitivnih. Sa smrtnošću od 368 na milijun stanovnika smo 13. u Europi.

“Ako ćemo imati silazni trend, u tom slučaju možemo razgovarati o eventualnom popuštanju mjera 21. prosinca“, rekao je Capak i komentirao je i nadolazeći blagoslov kuća.

“Razgovarao sam s biskupima i nadbiskupima, koji su mi rekli da su odustali od blagoslova kuća. To je dobra odluka, to treba biti primjer svuda”, kaže Božinović.

“Izračun 40 posto u javnom prijevozu je na tragu odgovora koji smo ranije davali. Mi ne možemo napisati brojku jer imate različite tipove prijevoznih sredstava. 40 posto je 40 posto“, kazao je ministar Božinović.

Na pitanje hoće li biti uvedene dodatne linije, kazao je kako se za to brine Ministarstvo prometa.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio je promjene Zakona i uvođenja kazni.

“Mi smo se već 9 mjeseci obraćali javnosti tako da svi, koliko je moguće, prihvate ove jednostavne mjere – maske, higijena i distanca. Inspekcije i policija će biti puno vidljiviji nego dosad, dnevno se sastajemo, oni već po novim mjerama ne mogu krenuti dok one ne stupe na snagu. Nakon ponoći će naglasak biti na objektima gdje se očekuje veći broj ljudi – trgovački centri i šoping-centri. Siguran sam da će ovu fazu obilježiti malo strože i striktnije postupanje inspektora i policije”, rekao je Božinović.

“Danas je radna skupina za izmjenu Zakona o širenju zaraznih bolesti. Tema su kazne za kršenje mjera. Skoro ćemo promijeniti dio Zakona i uvesti kazne.

To bi bile kazne koje bi, po mom sudu, trebale biti mandatne, da se izriču na licu mjesta. Ticat će se i nošenja maski. Bit će sankcije, ne mogu biti sada egzaktan pa da me sutra ispravlja radna skupina. Prijedlog će biti izrađen i uputit će se vladi na hitno razmatranje. Sigurno je da će biti ozbiljnije kazne”, objasnio je Božinović.

Komentari

loading...