BURNA REAKCIJA JAVNOSTI: Nastavljaju se polemike oko dodjele počasnog doktorata!

Jurica Galoic/PIXSELL

Muzička akademija predložila je Sveučilištu da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat, a taj je prijedlog izazvao poprilično burne reakcije javnosti.

U obrazloženju svojeg prijedloga, posebno se ističu “veliki projekti od posebne važnosti za Sveučilište u Zagrebu u kojima je osobno sudjelovao gradonačelnik Bandić tijekom devetnaestogodišnjeg angažmana na čelu Grada”, prenosi N1.

“Gradonačelnik Bandić nadzirao je osiguravanje sredstava i realizaciju samih investicija, pri tome uvijek konzultirajući upravu Sveučilišta i njegovih sastavnica o optimalnim rješenjima”, stoji u obrazloženju.

Akademija je dobila zgradu i instrumentarij vrijedan 26 milijuna kuna

Podsjetili su i kako je na inicijativu Milana Bandića 2003. godine kupljena zgrada Ferimporta u vrijednosti 30 milijuna kuna, a iste godine je pravo uporabe i upravljanja na narednih 100 godina preneseno na Muzičku akademiju. Ugovor između Grada, Sveučilišta, Muzičke akademije i Ministarstva obrazovanja je potpisan 2006. godine.

Posao izrade idejnog rješenja povjeren je arhitektu Milanu Šošteriču, a radovi koji su počeli 2009. završeni su 2015. godine. Ukupna vrijednost radova rekonstrukcije i dogradnje, a zatim i opremanja koncertne dvorane procijenjena je na 228,7 milijuna kuna. Grad je sufinancirao 50 posto ukupne vrijednosti radova, a za djelatnost Muzičke akademije osigurao je i 9.107 kvadratnih metara prostora, što otvorenog, što zatvorenog. Muzičkoj akademiji osiguran je i instrumentarij vrijedan 26 milijuna kuna koji uključuje velike orgulje austrijske tvrtke Rieger Orgelbau te 41 klavir za nastavu i šest koncertnih klavira.

Uz Muzičku akademiju, u obrazloženju se spominju i drugi projekti realizaciju kojih je zagrebački gradonačelnik omogućio, poput rekonstrukcije Francuskog paviljona Studentskog centra, gradnje paviljona za smještaj studenata, kao i stipendiranje studenata i brojni drugi programi, a spominju se i projekti na kojima su Grad Zagreb i Sveučilište surađivali.


Komentari