Buna traje!: Bitka kod Stubice se vraća jedanaesti put

TU TZ Gupčev kraj

Jedna od najzabavnijih manifestacija ovih prostora koja u veljači okuplja tisuće posjetitelja i ove godine je pripremila bogat i zabavan program. Poznata biitka nad bitkama, zabava za sve uzraste, a ujedno i vjerni povijesni prikaz koji broji preko 200 statista ulazi u svoju 11 godinu održavanja  privlačeći sve više posjetitelja  ne samo iz cijele Hrvatske već i iz regije.

Za vrijeme održavanja ove manifestacije, cijeli Gupčev kraj odišeovom autentičnom pričom. Sam poklič Buna traje odjeknuo je širom regije, kao simbol hrabrosti malog čovjeka u borbi protiv ugnjetavanja i nepravde. Družba vitezova Zlatnog Kaleža rekonstruirala je ovu povijesnu bitku  donoseći uz to i pregršt zabave za sve posjetitelje. Ovaj raskošan prikaz bitke nije jedino zanimljivo za vidjeti, tu su i obrti, zanati, ponuda domaćih specijaliteta i odličan zabavni program tokom cijelog dana, koji svoj vrhunac doživi večernjim satima u na poznatom Buna partiju!

Bitka kod Stubice, koju je prije jedanaest godina rekonstruirala Družba vitezova Zlatnog Kaleža, postala je “Simply the Best” manifestacija po ocjeni Udruge hrvatskih putničkih agencija, a po mnogima je i najzabavniji povijesni prikaz na ovim prostorima. Ove godine bitka se odvija 9.2.2019. i to na samu 446. obljetnicu Velike seljačke bune koja se održala 9.2.1573 g., a zanimljivi sadržaji kreću već sa Puntanjem kmetov 3.2.2019 od 11 h. Ispred rodne kuće Matije Gupca u naselju Hižakovec, Donja Stubica okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Bune. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje “puntanje kmetov” tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

Cjelodnevni program počinje već od 11 sati kulturno -umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Uz program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobre kapljice uz odličan zabavni program. Centralna bitka počinje u 14 sati ispred dvorca Stubički Golubovec.

Preko 200 statista krenuti će u borbu i vratiti nas više od 400 godina unazad, kada se na ovim prostorima vodila najveća bitka za pravicu seljaka. Nakon bitke u popodnevnim  satima pod šatorom u Parku Jure Stubičanca kreće poznati Buna party, gdje će sve posjetitelje i sudionike bitke zabavljati Psihomodo pop.


Komentari