Buljan Flander podnijela neopozivu ostavku! Tomaševiću poručila: ‘Tri mjeseca nisam uspjela doći do vas’

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Gordana Buljan Flander, u Dnevniku Nove TV upravo je podnijela neopozivu ostavku.

Obratila se gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

”Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike”, rekla je u Dnevniku.

“‘Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija”,  rekla je Buljan Flander.

Kaže kako ona nije protiv slobode medija.

”U obrazloženju presude stoji da je ‘mjera donesena jer je novinar povrijedio osnovnu novinarsku etiku i zlouporabila pravo na slobodu medija’. Dakle, ni jedna slobodna nije apsolutna. Možemo razgovarati o tome gdje prestaje sloboda medija i počinje blaćenje stručnjaka i otežavanja rada jedne ovakve ustanove”, objasnila je Buljan Flander.

Objasnila je i što joj točno smeta u seriji objavljenih tekstova. Tvrdi da su “pisani zlonamjerno”.

”Na način da blate rad naših djelatnika koji su vrijedno radili sve ove godine, a prikazivani su na način da netko čeka na vratima i otima zlostavljanim mamama djecu, nosi tu djecu ocima zlostavljačima. Prikazivano je da smo mi kuća na čijim nalazima sudovi donose odluke, što nije točno. Prikazivani smo da zbog naših nalaza djeca žive s očevima seksualnim zlostavljačima, što nije istina”, rekla je i predočila dokument za koji tvrdi da pokazuje da je Poliklinika u proteklih pet godina prijavila policiji 982 slučaja zlostavljanja djece.

”Mi radimo s djecom koja doživljavaju grozne traume. Ova kuća radi s puno djece koja su žrtve nasilja i mi o tome ne smijemo reći niti riječi. To roditelji koje suočimo sa zlostavljačkim ponašanjem prema djeci obilato koriste. Krenu pisati po društvenim mrežama svoju istinu, krenu nas napadati ne bi li poništili naš nalaz. Jer puno ih traži da poništimo nalaz”, navodi Buljan Flander.

Osvrnula se i na odluku pokreta ”Spasi me” iz kojega su kazali kako se ne žele pojaviti na panelu ako ona bude tamo. ”Meni je žao ako netko ne želi surađivati s nama. Mi štitim pravo djeteta na privatnost i zdravlje. Vrlo često pravo djeteta nije isto što i pravo roditelja. Ne može pravo roditelja koji se loše ponaša biti iznad prava djeteta. Tata će reći vi ste na maminoj strani, mama vi ste na tatinoj. Mi smo na djetetovoj strani”, kaže i otkriva da nakon ostavke razmišlja o otvaranju privatne prakse.

Podsjetimo, Buljan Flander i Poliklinika tužili su H-alter zbog serije tekstova novinarke Jelene Jindre o Poliklinici pod naslovom Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?.


Komentari