BULJAN FLANDER PRIZNALA SVE: ‘Napadi i optužbe novinarke traju zadnja dva i pol mjeseca’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nakon što o njoj bruji cijeli Zagreb, napokon se oglasila i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih, Gordana Buljan Flander.

Podsjetimo, Buljan Flander i Poliklinika tužili su H-alter zbog serije tekstova novinarke Jelene Jindre o Poliklinici pod naslovom Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?.

Sada je za Index objasnila zašto je došlo do toga.

“Mi kao poliklinika za zaštitu djece i naši stručnjaci koji su specijalizirani za zaštitu zlostavljane i zanemarene djece u protekla smo dva i pol mjeseca izloženi prozivanju, raznim optužbama i napadima navedene novinarke, koja je, prema pravu na pristup informacijama, od nas zatražila razne informacije i dobila ih na više od 10 stranica. Te informacije je izokrenula i pristrano prikazivala i prilagođavala svojim pogrešno postavljenim premisama.

Mi smo dali demantije, no, unatoč njima, novinarka je nastavila pisati na isti način. Poput navoda da smo u savezu sa zlostavljajućim očevima i da zbog naših nalaza djecu “otimaju zlostavljanim majkama” i “dodjeljuju očevima zlostavljačima”. Ustrajala je u tezi da ne vjerujemo kad nam u Polikliniku dođe seksualno zlostavljano dijete, da širimo doktrinu otuđenja, da u pravilu tvrdimo da djeca lažu u slučajevima otuđenja ili emocionalnog zlostavljanja te da seksualno zlostavljana djeca zbog toga budu sudskim putem oduzimana zlostavljanim majkama i dodjeljivana očevima seksualnim zlostavljačima. A Poliklinika provodi isključivo obradu djeteta, ne obrađuje roditelje i ne donosi preporuke ni mišljenja vezana za dodjelu skrbi.

Isto tako sud ne donosi odluke na osnovi nalaza Poliklinike, nego prikuplja dokaze iz raznih izvora, provodi svoja saslušanja, vještačenja, a kroz sve tekstove navedene novinarke provlačilo se da su nalazi Poliklinike krivi, kako Poliklinika sudjeluje u zlostavljanju zlostavljanih žena, a, recimo, napravili smo analizu za 2019. godinu, gdje smo od 1277 djece koja su došla u Polikliniku utvrdili da je 16 djece otuđeno od drugog roditelja. Neki od majke, neki od oca, dok nas se prikazivalo kao da se radi o ogromnom broju djece koju zbog lažnih nalaza i nepostojećih dijagnoza zlostavljaju poliklinika i majke. A 2020. godine smo imali nešto manje od 400 žrtva nasilja u obitelji, 100 djece koja svjedoče nasilju nad majkama, što smo sve prijavili institucijama, štiteći i djecu i majke”, dosta je opširno opisala Buljan Flander.

Tvrdi i kako su cijele vrijeme napadani, a ne mogu se braniti.

“I zato smo zatražili zaštitu putem suda, jer nikakvu drugu zaštitu nismo mogli zatražiti, nismo čak ni mogli zatražiti kontrolu Ministarstva zdravstva jer nam nitko od tih slučajeva koji se spominju u tekstu nije dostavio nikakvu pritužbu. Nije nam dostavljeno nijedno ime, pa da sami pozovemo inspekcijski nadzor. Nadamo se da će imena iz tih članaka, iz tih slučajeva koje navodi, biti dostavljena nadležnim službama, koje će taj nadzor i provesti i utvrditi je li se postupalo po pravilima struke i u najboljem interesu djeteta”, kaže Buljan Flander.

Pojasnila je kako to misli da nisu ravnopravni s novinarkom.

“Ne možemo se braniti da iznosimo bilo koji detalj o bilo kojem djetetu i roditelju. To koriste roditelji nezadovoljni našim nalazima, a uglavnom su nezadovoljni oni u visoko konfliktnom razvodu braka ako nisu dobili nalaz koji će im koristiti protiv drugog roditelja, oni to koriste kako bi iznosili dijelove nalaza i svoja viđenja našeg rada, tako da nismo ravnopravni”, govori ravnateljica.

Kaže i kako je uvijek za slobodu medija, ali da treba iznositi istinite podatke. Nije htjela komentirati je li novinarka Jelena Jindra ikada koristila usluge Poliklinike. Rekla je i kako je Jindra naštetila radu Poliklinike.

Na Tomaševićevo raspuštanje Upravnog vijeća nije imala komentar. Smatra li da je postojao ikakav način reagiranja osim traženje sudske zabrane?

“Nakon niza takvih članaka i svih demantija koje smo slali te nakon njene upornosti u pisanju pogrešnih i iskrivljenih informacija koje štete radu Poliklinike, nismo vidjeli drugi način nego potražiti sudsku zaštitu. Pri tome zasigurno nismo željeli gušiti slobodu medija, nego zaustaviti lažno izvještavanje na tom portalu”, zaključila je.

Komentari