‘Budite odgovorni i razboriti u doba ove pošasti’ Bozanić u uskršnoj čestitki poslao apel vjernicima

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u uskrsnoj čestitki vjernike je pozvao na razboritost i odgovornost s obzirom na situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi.

“Braćo i sestre, još uvijek osjećamo duboke tragove potresa u raznim područjima života, a i pandemija koronavirusa ne prestaje. Dapače, posljednjih se dana susrećemo s pojačanim širenjem te pošasti. Stoga, dok svima preporučujem razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju, pozivam sve da i ovih dana svoje molitve uzdižemo svemogućem Bogu, jedinom utočištu u ljudskoj nemoći, kako bismo, dok traje ovo vrijeme nevolja, svi pronašli utjehu u Božjem milosrđu”, poručio je Bozanić.

“Molimo dobrog Boga da milostivo pogleda na patnju svojih sinova i kćeri, pritisnutih bolima sadašnje pandemije, da svojom milošću ublaži trpljenja bolesnih, podari snagu onima koji se za njih brinu, a vječni pokoj i puninu otkupljenja našim dragim pokojnima”, pozvao je vjernike Bozanić.

“Molimo i za sve one koji pate od posljedica pandemije, da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenomu osoblju, utjehu obiteljima koje ih prate i s njima pate”, dodao je.

Molitva za obitelji koje se potvrđuju kao istinska životna uporišta

Zagrebački nadbiskup u poruci je naglasio i da “u ovim vremenima raznih odvojenosti i poljuljanih sigurnosti” posebno moli za obitelji “koje se potvrđuju kao istinska životna uporišta, kao potrebni prostori ljudskog zajedništva te Božje blizine i ljubavi”,

“Dragi vjernici i svi ljudi dobre volje, primite ovu moju uskrsnu čestitku kao izraz ljudske blizine, jer ste dio mojih molitava i preporuka Gospodinu vaših nakana i životnih poteškoća. S posebnom pak ljubavlju molim za našu domovinu Hrvatsku i sve njezine građane, da nas Uskrsli Gospodin obdari snagom svoga obnoviteljskog Duha radosti i mira”, poručio je kardinal Bozanić.

U poruci je naglasio da je Uskrs središnji kršćanski blagdan te istaknuo kako, “da Krist nije uskrsnuo, ne bi bilo ni kršćana, ni Crkve, niti kršćanske vjere”, već bi sve završilo na Veliki petak sa zapečaćenim Isusovim grobom.

Taj je događaj u temelju naše vjere i naše nade. Da Krist nije uskrsnuo, kršćanstvo bi izgubilo svaku vrijednost, a svekoliko poslanje Crkve bilo bi uzaludno. Evanđeoski navještaj započeo je Isusovim uskrsnućem i od toga uvijek iznova počinje”, naveo je.

Istaknuo je i da je Isusovo uskrsnuće za čovječanstvo svjedoči da je Božja ljubav jača od zla i same smrti. “Isusovo uskrsnuće može promijeniti naš život, može učiniti da procvjetaju pustinje našega srca. To učini samo Božja ljubav. Vjerovati u Boga znači vjerovati da nas Bog doista ljubi, da je živ i prisutan među nama, da na otajstven način djeluje u našoj povijesti”, naglasio je.

Vjerovati u Boga znači da nas Bog ne napušta, da svojom beskrajnom providnošću izvlači dobro iz zla, koje nas okružuje, poručio je.

“Isus je umro i uskrsnuo jednom zauvijek i za sve, ali snaga Kristova uskrsnuća, taj prijelaz iz ropstva zla u slobodu dobra, treba se događati u svakom trenutku našega života, u redovitim prilikama našega postojanja, u svakodnevnom životu, jer tko vjeruje u Isusa Uskrsloga ima život vječni”, naglasio je nadbiskup zagrebački.

Uz poruku “Bog nas nije napustio! Uskrs nas vodi prema Životu“, Bozanić je u uskrsnoj poruci na kraju poručio: “Gospodin nam i ove godine otvara prostore novoga života, dajući nam milost slavlja Uskrsa, za koji molim da svima bude blagoslovljen. Svima želim Sretan Uskrs!”


Komentari