Broj intervencija vezanih za stršljene je znatno porastao. Evo kome se Zagrepčani mogu obratiti u slučaju potrebe za intervencijom!

pexels

Nakon što smo pisali o tome kako su stršljeni ove godine ‘nemirniji’ nego prijašnjih godina, i to dosta ranije nego što je uobičajeno, kontaktirali smo Javnu vatrogasnu postaju kako bi dobili jasniji uvid u stvarno stanje sa stršljenima u gradu Zagrebu, ali i općenito u cijeloj Hrvatskoj.

“Iako bilježimo intervencije zbog uklanjanja stršljena, vatrogascima ovakve intervencije nisu dio temeljnog posla kojeg obavljaju. Pojedine vatrogasne postrojbe, u dogovoru s lokalnom samoupravom, posjeduju potrebnu opremu i izlaze na ovakve intervencije”, rečeno nam je.

“Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, u ovoj godini je na području cijele Hrvatske zabilježeno 146 ovih intervencija, dok je u prošloj godini bilo 99. Najviše intervencija je zabilježeno na području Osječko-baranjske županije – 38, a povećanje broja ovakvih intervencija bilježi se i na području Zadarske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Istarske županije”

Tražili smo i pojašnjenje kome se građani mogu obratiti u slučaju da imaju problema s ovim insektima, posebno ukoliko je potrebno uklanjanje gnijezda, te bilježi li se na području grada Zagreba povećan broj intervencija, a odgovore nam je

Ukoliko postoji potreba za uklanjanjem stršljena, najbolje se obratiti lokalnoj veterinarskoj
stanici ili tvrtkama koje se bave dezinsekcijom. Takav primjer imamo u Zagrebu.


“U usporedbi s prethodnim godinama, ne bilježimo povećanje broja ovakvih poziva”, rekli su.

Iako smo prethodno naveli kako stršljene uklanjaju djelatnici Dumovca, prema informaciji JVP, naknadnom provjerom utvrđeno je kako Dumovec upravo za stršljene nema nikakvu ingerenciju.

Isto tako, iako im je Grad Zagreb zabranio izlazak na teren, pčelarske udruge u Zagrebu mogu savjetima pomoći da uklonite kukce. Ako vam ni to ne pomogne, iz udruge će vas uputiti na tvrtku koja svoj odlazak na teren naplaćuje i do 700 kuna.

“U usporedbi s prethodnim godinama, ne bilježimo povećanje broja ovakvih poziva”, potvrdili su nam.

Iskusan pčelar savjetuje kako tretirati ubod stršljena: Nikada ne smijete napraviti ove dvije stvari!

Pitali ste se ostaje li stršljenov žalac u koži? Provjerite koji je točan odgovor!

NOVA SMRT OD UBODA STRŠLJENA: Policija u grmlju pronašla mrtvog 30-godišnjaka!

Komentari

loading...