BREZOVICA NOVI RAJ ZA IZLETNIKE? Da, ako se pita Gradski ured za strategijsko planiranje

hr.wikipedia.org

Brezovica bi se uskoro mogla prometnuti u nezaobilaznu točku izletnika različitih vrsta. Gradski ured za strategijsko planiranje. “Prostorni identitet Gradske četvrti Brezovica, jučer, danas, sutra” je posebna izložba koja predstavlja cijeli projekt

“Prostor tog naselja prepoznat je kao vrijedno i premalo isticano ekološko područje s dobrom prometnom povezanošću, velikih poljoprivredno-gospodarskih i turističkih potencijala te onih za razvoj sporta i rekreacije. Daljnji održivi razvoj uz očuvanje prostornog identiteta područja Brezovice preporučuje se kroz očuvanje i unapređenje slike naselja uvažavanjem njegove tradicijske matrice i karakterističnih oblikovnih elemenata građevina, aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u izradu planova, osmišljavanje inovativnih ekoloških turističkih proizvoda temeljenih na autohtonosti te poticanje ekološke komponente turizma, kao i različitih oblika aktivnog turizma koji uključuje biciklističke, pješačke, konjičke staze…”, rekla je Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje, za Večernji list.

Vukomerička gorica je savršena za planinare i bicikliste jer staze neće biti strme, a “Puca” predivan pogled. Za razvoj cikloturiza bilo bi potrebno razviti posebne biciklističke staze i obnoviti postojeće na kojima nema puno automobilskog prometa, jer je želja uspostava rute Zagreb-Brezovica biciklom.

“Nismo u urbanom dijelu grada, a opet smo u njegovu središtu za petnaestak minuta. Lanište nam je, primjerice, na nekoliko minuta vožnje. Brezovica nudi mir i intimu, a dio je metropole”, kaže Špišić.


Komentari