Bravo Luka! Ovaj genijalni dječak zagrebački je Najčitatelj godine

Igor Soban/PIXSELL

Već šesnaesti put za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine za djecu starije osnovnoškolske dobi.

Dvanaestogodišnji Luka Oršanić, član Knjižnice Vladimira Nazora proglašen je Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2016. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi. Odlikaš OŠ Tina Ujevića lani je pročitao ukupno 156 knjiga, što iznosi tri knjige tjedno.

Luka se bavi robotikom i ronjenjem, a najdraži predmeti su mu povijest i zemljopis. Obožava enciklopedije, znanstvenu fantastiku, dnevnike i stripove. Najdraže knjige su mu enciklopedija „Uzmi me“ i serijal o Harry Potteru, a najdraža autorica Sanja Polak. Luka ima velike planove. Nakon osnovne škole namjerava upisati gimnaziju i studirati na PMF-u, a zatim doktorirati kvantnu ili klasičnu fiziku.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Izbor Najčitatelja godine već šesnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Lukina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.[/box]

Dobio je i vrijedne nagrade

Luki su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Algoritam, Mozaik knjiga i Profil Knjiga te Sony kamera za snimanje od strane Microline d.o.o , uz čiju se potporu ovaj projekt provodi.
Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. Oni će na završnoj svečanosti na poklon dobiti po jednu knjigu već prije spomenutih izdavačkih kuća, dok drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski poklanja tečaj brzog čitanja.

„Drago nam je što su naši partneri Algoritam, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski i Microline d.o.o. podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastojimo poticati zanimanje za knjigu i čitanje“, istaknula je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba. Osim toga, naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku našega grada putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Prošle je godine u KGZ bilo učlanjeno 139.504 osoba ( 5.496 prvašića upisano je besplatno), a to je 17% ukupnog stanovništva grada Zagreba ( ili svaki 6. Zagrepčanin), čime je nadmašena preporuka Standarda da se članstvom u knjižnici obuhvati 15 % stanovništva. Taj je obuhvat nadmašen i jedan je od najvećih u Hrvatskoj![/box]

Knjižnice bilježe pozitivne trendove

Svakog je dana u KGZ-u prošle godine bilo najmanje 11.000 posjetitelja, a tijekom 365 dana posuđeno je skoro 2 milijuna i devetsto tisuća knjiga. Ovim lijepim brojkama dodajmo još i onu od skoro 23.000 raznovrsnih događanja za djecu i mlade od kutića priča i slikovnica za najmlađe, preko čitateljskih klubova, kreativnih radionica, književnih susreta pa sve do Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

Knjižnice Grada Zagreba su početkom ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom pokrenule novi projekt za roditelje i djecu pod nazivom Ja čitam. U prvoj fazi provedbe omogućen je svoj djeci i mladima do 15 godina starosti besplatan upis u mrežu knjižnica. Svrha projekta je poticati naviku čitanja kod djece od samog rođenja, razvijanje predčitalačkih vještina, govora, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja, mašte i kreativnosti. Projekt je usmjeren i prema svima onima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom. U Knjižnice grada Zagreba se do 15. ožujka ove godine besplatno upisalo čak 17.470 djece, što je nadmašilo sva očekivanja!

U Knjižnicama grada Zagreba vjeruju da će besplatnim upisima u svoje prostore privući još mnogo novih članova koji će zavoljeti knjigu, a možda jednog dana postati i najčitatelji. Čitanje s voljom i užitkom temelj je cjeloživotnog učenja i stjecanja znanja, a time i postizanje uspjeha svakog pojedinca ponaosob, kao i društva u cjelini.


Komentari