Božinović opravdava mjere: ‘Dozvola kafićima za prodaju kave za van, praktički bi bila otvaranje objekata’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa danas su glavna  tema u Hrvatskoj. Najavom da kafići i teretane ostaju zatvoreni do daljnjega, rasplamsale su se burne emocije kod poduzetnika. O mjerama i situaciji s cjepivom govorio je u Dnevniku Nove TV ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Na pitanje zašto kafići ne smiju posluživati kavu za van, Božinović je rekao sljedeće.

“To je mjera koja traje već dva mjeseca. Neke objekte smo ostavili otvorenima, poput benzinskih, pekarnica, kioska… no ne zbog kave za van, ali većina njih je i ranije prodavala kave za van”, kaže Božinović i dodaje kako to nije diskriminacija prema kafićima te da bi dozvola “praktički bila otvaranje kafića”.

Ministar unutarnjih poslova otkrio je i glavne kriterije za novo popuštanje mjera.

“Glavni kriterij vam je struka. Ona kaže da moramo biti oprezni i ići postupno, a tako su nam na prvom mjestu zdravlje, obrazovanje, gospodarstvo, a tek onda sve ostalo. Nadamo se da će brojevi padati, ako bude pozitivan trend padanja brojki, onda možemo razgovarati o revidiranju mjera”, rekao je, a nadu da će do toga doći ne skriva.

“Ako bude povoljna situacija u djelatnostima koje su sada zakinute, moguće je popuštanje. Sve ono što smo do sad komunicirali ovisno je o razvoju epidemije. Tu je nekoliko novih faktora, vezanih i za pojavu novih sojeva. u Hrvatskoj to još nije slučaj, nadamo se da tako i ostane”, tvrdi Božinović.

Šef stožera se nada i da će EU komisija iskoristiti sve mogućnosti da proizvođače natjera da se pridržavaju potpisanog kada je riječ o distribuciji cjepiva, a navedeno posebno vrijedi i za AstraZenecu. Po pitanju AstraZenece pričekat će ocjenu ECDC-ja, a imaju i plan B.

“Plan B je kad nam dođu dovoljne količine Pfizera i Moderne te Jonson&Jonsona, sigurno je da ćemo postići svoj cilj, možda ne planiranim tempom, ali do jeseni sigurno”, zaključuje.


Komentari