Božinović uvijenim riječima najavio moguću relaksaciju mjera već od nedjelje

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

“Mjere se produžuju, vjerojatno će doći do nekih modifikacija, ali o tome tek trebamo dovršiti razgovore. Što se tiče generalne mjere od 19. ožujka gdje je obustavljen rad, one su sada dio promišljanja na razini Vlade, ministri su ukazali na određene aktivnosti, prije svega kada govorimo o gospodarstvu”, rekao je ministar Davor Božinović i naglasio da sve što Vlada predloži mora proći kod epidemiologa.

Putovanje s e-propusnicama vidjet će u dogovoru sa županijskim stožerima kako da se ne koriste propusnice na razini županije, pojasnio je ministar što znači modifikaciju mjera. U prijevodu, to bi značilo da će se građani ponovo slobodno moći kretati se i prometovati, ali unutar županije. Međužupanijske granice, kao i vanjske granice Republike Hrvatske, do daljnjeg ostaju zatvorene.

Misli da su u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, a ovisno o situaciji mjere će se moći produžiti za 7 ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Ostaje i na 30 dana odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja.

“Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost”, kaže ministar čemu dodaje da ako to svi shvate onda smo na dobrom tragu.

Božinović kaže također kako su epidemiološki zakoni najvažniji. Iz razgovora s epidemiolozima zna da je teško održati fizičku distancu, primjerice kod frizerskih salona.

“Kada su rekli da ne vjeruju ne znam je li to kompliment za moju suprugu”, komentirao je ministar Božinović svoju frizuru potvrdivši da ga šiša supruga.

U odnosu na protekli tjedan, kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, kaže da se epidemiološka situacija nije pogoršala te se zahvalio i vjernicima jer je velika većina poštovala odluke Stožera da nema misa.


Komentari