BOŽIĆNO ČUDO Raspelo Krista iz Čučerja teško je oštećeno u potresu, a danas izgleda kao novo

Foto: Facebook

Potres u ožujku prošle godine teško je štetio Župnu crkvu crkve Pohoda Blažene Djevice Marije koja se nalazi na području Medvednice, ujedno i području koje je najviše stradalo. Jedan od najvrjednijih predmeta u crkvi bilo je raspelo Krista iz Čučerja, kojeg su restauratori više od godinu dana vraćali u prvobitno stanje.

Restauratorica Ksenija Škarić za Jutarnji je ovaj zahtjevan proces usporedila s feniksom jer je predmet „spašen iz ničega“. Otkrila je i da nikad pred sobom nije imala tako oštećen predmet, a uspješno je rekonstruiran kao da nikad nije bio okrznut.

Naime, raspelo je tijekom trešnje palo s velike visine, križ se raspao u sedam, a korpus u trideset i dva komada. Kada su ovaj predmet vidjeli na Zmajevcu predložili su hitnu obnovu jer su ustvrdili da se radi o izuzetnoj umjetnini. Potom je krenula kompleksna restauracija, a drveni dijelovi nalazi sređivali su se na Institutu Ruđer Bošković. Škarić ističe da je ovo raspleo poprilično posebno jer je svaki sloj značio novo otkriće restauratorima.

Ono što je izazvalo njezinu posebnu pažnju je rupa na Isusovim leđima koja je išla sve do srca s prednje strane, a zapravo se radi o poprilično dojmljivom uprizorenju kapanja krvi. Restauratorica je otkrila da je raspelo u početku imalo vlastitu kapelu u koju su masovno pohodili hodočasnici, a tu su se odvijale i velike proslave za blagdane. Vjerovalo se da su ta Raspela čudotvorna i pomažu u poteškoćama. Škarić kaže i da zbog rana na Kristu postoji mogućnost i da se vjerovalo da raspelo štiti od kuge.

„U jednom se trenutku dogodio strah kod biskupa čemu svjedoči i to da je preneseno iz kapelice u samu crkvu. Kapela je potom srušena. Kada je preneseno u crkvu, Raspelo, međutim, nije stavljeno na neko istaknuto mjesto nego malo po strani što pokazuje da se polako smanjivao taj kult”, objašnjava.

Raspelo Krista iz Čučerja obnavljalo se i nakon potresa 1905. godine, ali nije bilo toliko oštećeno, a ono što je zanimljivo jest da tada dodan maleni anđelčić koji je iskorišten da “kupi krv“. Ksenija Škarić za kraj je poručila da je ova uspješna obnova njezino božićno drvce.


Komentari