BOŽIĆNA KOŠARICA: Što će Hrvati jesti i koliko će potrošiti na blagdansku trpezu

jabuka.tv

Koliko će hrvatska prosječna tročlana obitelj potrošiti na hranu za ove blagdane?

Nezavisni hrvatski sindikati, na čelu s Krešimirom Severom, izračunali su blagdansku potrošačku košaricu koja obuhvaća troškove tradicionalne prehrane za ovo božićno doba. Nažalost, neka tradicionalna jela, kao što je primjerice bakalar za Badnjak i purica za Božić, iziskuju povećane troškove zbog visokih cijena i većina građana ne može si ih priuštiti pa je blagdanska košarica podijeljena na tri kategorije: onu obilniju i u skladu s tradicijom, onu nešto skromniju, u kojoj su sadržane zamjenske tj. jeftinije namirnice, koje barem djelomice mogu zadovoljiti istovremeno i tradiciju i prehrambene potrebe za promatrane blagdanske dane i onu najjeftiniju. 

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Ni tradicionalna, ni srednja, ni skromna košarica ne obuhvaćaju darove, kupnju bora, ukrasa, pirotehnike i sličnoga, što se o kupuje za blagdane, kao ni putovanja na razna odredišta, plaćeni novogodišnji dočeci i slavlja. Isključivo se temelje na troškovima prehrane i troškovima pića.[/box]

Veliki broj građana će zamijeniti skupi bakalar s oslićem ili nekom drugom još jeftinijom ribom – šarunom, lokardom, manjim trljama, ali  i sitnom plavom ribom, srdelama. U nekim će krajevima, ako je riječ o prženoj slatkovodnoj ribi ili o „fišu“, one skuplje ribe – štuku i soma, zamijeniti šaran uz pokoju sitnu ribicu, a puricu ili janjetinu zamijeniti će pile, kokoš ili neko drugo jeftinije meso.

Od bogate do skromne košarice

Za Silvestrovo i Novu godinu, umjesto odojka i skupljih suhomesnatih proizvoda, kao što su pršut, kulen i šunka, konzumirati će se jeftinija svinjska lopatica, jeftinije salame, za juhu manje kvalitetni dijelovi junetine ili samo sarma s malo više riže. Što se tiče slastica, na njihovim će se stolovima za Božić također naći tradicionalni kolači, kao što su makovnjača i orahnjača ili neki drugi tradicionalni kolači, samo s manje nadjeva i u manjoj količini, dok će svečaniji kolači koji su i skuplji, kao što je primjerice neki kolač bogat bademima ili čak mađarica biti izostavljeni, a i novogodišnji kolač biti će nešto skromnijeg sadržaja.Košarice se razlikuju ne samo po sadržaju, već i po samim normativima jela i pića, koji se smanjuju od bogate prema skromnoj košarici.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2016. godinu iznosit će 2.000,29 kuna, dok je lani iznosila 1.956,86 kuna. Skromnija košarica ove godine iznosi 854,71 kunu, a lani je iznosila 802,00 kune. Ne treba posebno naglasiti kako skromnija košarica može biti još i skromnija, odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 525,44 kune, što je minimalna razlika u odnosu na lanjsku koja je iznosila 530,43 kune.[/box]

 

 


Komentari