BOŽIĆNA EUFORIJA VEĆ JE POČELA: Ukrasi i kuglice su u dućanima, a svi hoteli popunjeni su zbog Adventa

Facebook

Ne znamo za vas, ali nama je još prerano za kupovanje božićnih lampica.

Zagreb je prošle godine imao najljepši Advent u Europi, a čini se da i ove godine ganjamo to priznanje, jer izlozi dućana već su ukrašeni božićnim motivima. Iako će mnogi reći kako je za božićne pripreme još rano, trgovci ne misle tako, pa nam tako iz trgovina već mašu sobovi i njihov Djed Božićnjak.

roslava će ove godine biti još raskošnija

“Božićnu ponudu imamo još od početka prošlog tjedna. Ima već i kupaca, uglavnom uzimaju ukrase za bor i lampice, ali i posuđe, odnosno tanjure i zdjele s vilenjacima i sobovima, a posebno su im zanimljive kuglice u obliku NLO-a, nogometnog dresa ili putne torbe”, inovacije u asortimanu objasnile su prodavačice u Butlersu, koji nije jedini dućan u kojem je već “to vrijeme godišta”.

Kaufland, Müller, Ikea, pa i Take me home u Tomićevoj, u kojemu se prodaju božićne kuglice riječke dizajnerice keramike Marine Marinski, već su odavno zašli u adventsko vrijeme.

“Riječ je o klasičnom marketinškom štosu koji je na Zapadu prisutan godinama, ali i o svojevrsnom trgovanju emocijama “, kazao je PR stručnjak Božo Skoko za Večernji te dodao da pod utjecajem industrije slaviti Božić počnu i oni koji nemaju nikakve veze s kršćanstvom.

Ni organizatori Adventa u Zagrebu ne kaskaju za kolegama trgovcima i njavljuju još raskošniju proslavu od one prošlogodišnje. Lampice na Zrinjevcu upalit će za mjesec dana, 26. studenog, a osim “standardne” ponude koju čini osvijetljeni centar i klizalište na Tomislavcu, ove će godine Zagrepčane dočekati pravi Djed Božićnjak iz Finske.

Ove godine Advent će se proširiti i na kvartove koji su malo dalje od centra. Priprema se, naime, adventski program na Borongaju, ali i u Šestinama. Organizacijskog posla ondje se primila Udruga za očuvanje Šestina, a s obzirom na to da je stručni suradnik na projektu Katapult promocija, koja je već nekoliko godina zadužena za Tomislavac, klizalište će imati i u tom podsljemenskom naselju.

Bit će površine 120 kvadrata, a smjestit ćemo ga pokraj pošte. U parku kod crkve nalazit će se tri ugostiteljske kućice te jedna koja će prodavati šestinske suvenire. Vikendima će biti i glazbeni program”, kazali su u udruzi.

U sklopu zagrebačkog Adventa klizalište će postaviti i u Klovićeve dvore, u atrij galerije, a organiziraju i program na Platou Gradec, gdje će, među ostalim, biti posebno mjesto za fotografiranje na kojemu će pritiskom na gumb početi “padati” snijeg.

I na Štrosu će biti živo

“Dekoracija Gornjeg grada bit će sasvim drukčija, s puno borova i božićne rasvjete, a bit će i koncerata, svirat će Songkillersi, Vatra… “, rekao je ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić.

Nova je lokacija i Opatovina, a posebno će oživjeti Strossmayerovo šetalište. I dok ostali noviteti na Adventu još ostaju tajna koju djelatnici Turističke zajednice čuvaju sve do 3. studenog, kada je službeno predstavljanje programa, turisti ne čekaju. Svi Zagrebački hoteli za to su razdoblje puni, a slobodne sobe u vrijeme početka Adventa – nema.

Komentari