Bozanić blagoslovio radnike koji će sutra između 10 i 14 sati srušiti toranj katedrale

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren rekao je da će se do 16 sati znati hoće li danas biti spuštanje sjevernog tornja Zagrebačke katedrale, a za Hrvatski katolički radio (HKR) izjavio je kako se na sjevernom tornju zagrebačke katedrale trenutno održavaju zadnje pripreme za njegovo skidanje.

Ipak, nakon procjene statičara koji su zaključili da toranj i gradilište treba dodatno osigurati, sve je odgođeno za sutra, prenosi Jutarnji list.

Spuštanje sjevernog tornja bi se tako trebalo održati sutra između 10 i 14 sati.

Toranj katedrale omotan je na dva mjesta, skroz na vrhu i nešto niže od toga kako bi se dodatno učvrstio, a mons. Hren kazao je kako je statičar u 7,30 sve pregledao.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

“Ja bih htio da to bude danas, ali ako ne bude, neka bude Božji plan”, naglasio je.

Na prijedlog kardinala Josipa Bozanića u 12 sati su zaustavljeni radovi kako bi zagrebački nadbiskup oko kipa Gospe ispred katedrale blagoslovio radnike, gradilište, prvostolnicu i sav hrvatski narod. Potom se ekipa, rekao je Hren, penje na toranj, nakon čega će donijeti procjenu kada će biti spuštanje sjevernog tornja.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

“Zbog nedavnoga potresa bi sjeverni toranj, ako bi pao, prijetio oštećivanjem cijele Zagrebačke katedrale”, ocijenio je i dodao kako su u dogovoru sa statičarima došli do zaključka kako je najbolje spustiti sjeverni toranj kako bi bilo što manje oštećenja.


Komentari