Botinec: Najknjiževnija zagrebačka četvrt

Botinec je zagrebačko prigradsko naselje na jugu grada, a ime je dobilo prema grofovskoj obitelji Boti. Nakon poplave 1964. godine na tom mjestu su se izgradile privremene kuće u nizu za stradale obitelji, a sada na tom području živi čak 4500 ljudi.

Ono što Botinec razlikuje od ostalih zagrebačkih naselja su interesantna imena ulica. Naime, ulice Botinca nose imena likova iz hrvatske književnosti. Ovo je postala inspiracija za umjetničko-društveni projekt ,,Knjige naših ulica”.

Na ideju za ovaj projekt je došao bračni par Peršić iz udruge Lastin rep, a u suradnji s Etnografskim muzejom, Knjižnicama grada Zagreba, udrugom Pozor i Hrvatskim čitateljskim društvom.  Na natječaju Europskog socijalnog fonda dobili su 85% sredstava, točnije 646.560 kuna čime je ova mala udruga imala velik uspjeh.

Iako najknjiževnija četvrt, Botinec nema svoju knjižnicu pa se knjigama opskrbljuje putem biblobusa, a ta knjižnica na kotačima poslužit će i kao mjesto  za putujuću izložbu dječjih uradaka “100 lica Šegrta Hlapića”.

Osim likovnih radionica, organizirati će se i radionice čitanja, izrade knjiga i slično, a finale projekta će se održati u svibnju 2020. godine.

Ovim projektom potaknut će se stvaralaštvo i povećati uključenost građana u zajednici, a svakako i olakšati njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima.


Komentari