Borić tvrdi da se pogoduje ekstremnoj desnici, Hasanbegović: ‘Poštovana osobo, no pasaran, kod nas neće proći!’

Photo: Borna Filic/PIXSELL
Napeta sjednica Gradske skupštine.

Na trećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine prilično je burno.

Za riječ se javila Rada Borić s pitanjem kako je moguće da se u dokumentu dan prije sjednice izbrisala riječ rod te uvela riječ spol. Optužila je zastupnike da pogoduju radikalnoj desnici. Naime, te dvije riječi su zamijenjene reakcijom Neovisnih za Hrvatsku

U ime kluba Neovisnih javio se Krešimir Kartelo koji je pozdravio odluku gradonačelnika da je izmijenio “razvoj rodnog Zagreba”. Rada Borić ponovno se javila za riječ i kazala da se nada da će u predstojećem periodu biti prihvaćena Istanbulska konvencija.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Istanbulska konvencija i HDZ

U posljednje su vrijeme sve zastupljenije debate o Istanbulskoj konvenciji, koje, čini se, jačaju u hrvatskom političkom životu. Međutim, polarizacija u stajalištima ovaj put nije se svela na podjelu između “ljevice” i “desnice”, već se i unutar samih stranaka, poput HDZ-a, ne može postići suglasje.

Još su prošle godine u Banskim dvorima isticali da je Istanbulska konvencija Vijeća Europe prvi pravno obavezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Hrvatska potpisala 2013., a stupila je na snagu 2014. ratifikacijom deset država članica. U ožujku 2016. Europska komisija predložila je da i Europska unija ratificira Konvenciju. Dokument uspostavlja standarde zaštite žrtava nasilja, dostupnosti centara za pomoć, telefonsku liniju za pomoć te jamče kazneni progon počinitelja svih oblika nasilja.

No, kada je sredinom rujna u Europskom parlamentu trebalo glasati o rezoluciji kojom je parlament pozvao članice EU da potvrde Istanbulsku konvenciju, nju nisu podržali svi hrvatski europarlamentarci, pa čak niti svi HDZ-ovi zastupnici.

Kako ističu pojedine civilne udruge, kao što je U ime obitelji, ali i hrvatski europarlamentarci koji nisu dali svoj glas ratifikaciji Istanbulske konvencije, stvar je u tome što se u njoj promiče koncept roda kao kulturološke, a ne biološke datosti, a pobačaj se uzima kao ljudsko pravo.[/box]

Hasanbegović: ‘No pasaran kod nas neće proći’

Zlatko Hasanbegović se, kako je kazao, obraća tzv. ekstremnoj ljevici. Kazao je da je “netko nestrpljiv u stručnim službama pa je pokušao ugurati dosjetke rodne ideologije u strategiji”.

“U Skupštini među ostalima sjedi 5 zastupnika koji nikada ne bi prihvatili penetracije tzv. rodne ideologije koja je mimo ustavnih vrijednosti prodrla u zakone Republike Hrvatske”, kazao je Hasanbegović. Potom je dodao da dok ovdje sjede zastupnici Neovisni za Hrvatsku, intelektualna kolonizacija rodne ideologije neće proći.

“Poštovana gđo Borić, poštovana osobo, no pasaran kod nas neće proći. Prvo progurajte u Sabor Republike Hrvatske, a onda ćemo ovdje raspravljati”, rekao je Hasanbegović.

Tomašević: ‘Novi gradonačelnik Hasanbegović preuzima grad’

Za riječ se javio i gradski zastupnik Tomislav Tomašević. Kaže da ga ljuti da stvari kao što su brisanje riječi dan prije i da Bandić opet popušta Neovisna. Dodao je da novi gradonačelnik, Zlatko Hasanbegović, preuzima grad.

Obratio se HDZ-u kazavši im da im u Hrvatskom saboru takvi termini ne smetaju dok im u Skupštini, odnosno u strategiji smetaju.


Komentari