Bor(ić) posvadio Kajzericu

Foto: Pixabay

Kajzerica je dobila novog stanara. Bor visine četiri metra posađen je na središnju kvartovsku livadu, a služit će kao božićna jela koju će sva djeca moći zajedno ukrašavati. No, na toj istoj livadi već pola godine “stanuje” i mali bor visok nešto malo manje od metra i pol, a upravo je on već pola godine glavni razlog sukoba između Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad i udruge građana “Za kaj? Za KAJzericu!”.

Sve je počelo potkraj prošle godine kada je u kvart stigao bor visok 12 metara koji su djeca osnovnih škola u velikoj akciji s lokalnim vatrogascima zajednički ukrasila. Kako je taj bor kupljen i u kvart došao već posječen, na Facebook grupi koju vodi udruga građana “Za Kaj? Za KAJzericu!”, rođena je ideja da se na središnjoj livadi posadi drvce koje bi se svake godine iznova moglo ukrašavati, piše Večernji list.

Ta je ideja došla postupno i do mjesnog odbora, nakon čega je bor naručen. No, kad je krajem ožujka, umjesto diva od četiri metra, kako su priželjkivali, na središnju livadu Kajzerice stigao kombi s malim drvce visine jedva metar i pol, svi su isprva mislili da je u pitanju prvoaprilska šala.

“Tražili smo bor i dobili ga. Bar nam više neće trebati dizalica da ga ukrasimo” šalili su se građani kvarta, no neki su se, pak, pitali je li Zrinjevac, koji ga je dostavio, možda pomiješao metre i centimetre. No, kad su sve šale presahnule i građani shvatili da su zaista zapeli s borom koji odrasloj osobi doseže do prsa, raspoloženje je postalo kiselo, a ljudi su se osjetili prevarenima.

“Cijela je priča s borovima prava lakrdija”, komentirao je Ognjen Golubić, predsjednik udruge “Zakaj? Za KAJzericu!”. Ni jedna se odluka Mjesnog odbora ne poštuje, tvrdi, pa tako ni ova, zato je uvjeren da su predstavnici Gradske četvrti odlučili sabotirati njihov rad i da je to razlog što je na livadu posađeno to smiješno drvce. Predstavnici udruge zatražili su, stoga, da se u što skorijem roku posadi još jedno drvo, ovaj put “normalne” visine. Zadržat će, međutim, i ovo malo drvo jer, kaže Golubić, svim se stanovnicima Kajzerice uvuklo pod kožu. Ionako će, govori, s godinama narasti te postati pravim ukrasom Kajzerice.

“Zaista nije bilo do nas. Zrinjevac je poslao najveće drvo koje je imao u to vrijeme”, brani se predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Jadranko Baturić, koji je loptu krivnje prebacio na Mjesni odbor. Bor se, kaže, plaća njihovim sredstvima i oni su odgovorni za sve detalje narudžbe, a nisu provjerili sa Zrinjevcem kakav bor imaju u ožujku, tri mjeseca nakon Božića.

Iako su, kaže, članovi Mjesnog odbora sami krivi za fijasko, a Gradska četvrt nema razloga miješati se, Baturić je odlučio ipak naručiti veći bor, koji je i stigao prije tjedan dana. Visok je četiri metra, a posađen desetak metara od svog manjeg drvenog brata. Borić će tako ukrašavati djeca iz obližnjih vrtića zajedno sa svojim tetama, dok će veliki bor kititi učenici osnovnih i srednjih škola. Uopće nema potrebe za još jednim stablom, mišljenja je Baturić, no poštovat će želje svojih sugrađana.

“Ovo je najveći bor koji trenutačno postoji na Zrinjevcu, pa i oni koji “pate na veličinu” mogu biti sretni i zadovoljni” rekao je Baturić, koji je na livadi predvidio prostor za još jedno drvce, ako građani kojim slučajem požele treće, još veće stablo za božićno ukrašavanje.


Komentari