Boras suspendirao dekanicu filozofskog fakulteta zbog mobinga: Evo tko preuzima upravljanje Fakultetom!

FOTO: Bruno Konjevic/ CROPIX

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a za obnašatelja dužnosti dekana imenovan je prorektor Miljenko Šimpraga, priopćeno je u srijedu iz Rektorata.

Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing Ante Čovića kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, stoji u priopćenju.

Sud je utvrdio da je redoviti profesor u trajnom zvanju i zaposlenik Filozofskog fakulteta Ante Čović bio izložen zlostavljanju Vesne Vlahović-Štetić na radnom mjestu u svim sferama koje karakteriziraju mobing, od stupanja na dužnost dekanice Vlahović-Štetić u studenom 2017. pa do prestanka njegovog radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018.

Odluka stupa na snagu danas

U Odluci rektora navodi se kako je takvim postupanjem, koje je nespojivo s obnašanjem dužnosti dekanice, Vesna Vlahović-Štetić osim povrede dostojanstva zaposlenika nanijela i veću materijalnu štetu Fakultetu jer je presudom naloženo da Fakultet zbog povrede prava osobnosti mora zaposleniku isplatiti naknadu u iznosu od 25.000,00 kuna kao i pripadajuće sudske troškove u iznosu 11.250 kuna, kaže se u priopćenju.

Dodatni razlozi za suspenziju su, navodi se, pisana upozorenja koja je rektor u različitim prigodama donosio “zbog protuzakonitog i protustatutarnog postupanja dekanice”, zatim suspendiranje protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika te brojni zahtjevi za očitovanjem i postupanjem po pritužbama zaposlenika Fakulteta, kaže se u priopćenju.

Odluka o suspenziji stupa na snagu 8. srpnja, ali je podložna potvrdi na Senatu. Prema odredbama Statuta Sveučilišta, Senat u roku od 30 dana odlučuje o potvrdi oluke o suspenziji čelnika sastavnice. U slučaju potvrde odluke o suspenziji dekanica je razriješena s dužnosti, a izbor novog čelnika potrebno je obaviti u roku od tri mjeseca.

Za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta imenovan prorektor Sveučilišta Miljenko Šimpraga, koji preuzima upravljanje Fakultetom do izbora novog dekana, kaže se u priopćenju.


Komentari