Bolno ružan početak školske godine: Najranjiviji bez prava da krenu u školu

Screenshot: Facebook

Više od 600 djece, i to djece s posebnim potrebama, danas je država brutalno diskriminirala ne omogućivši im da zajedno sa svojim prijateljima iz razreda uđu u svoju učionicu i započnu školsku godinu. Riječ je o djeci koja trebaju pomoć asistenta za sudjelovanje u nastavi.

Otac dječaka s autizmom, samo jedan od brojnih roditelja, oglasio se preko Facebooka. Objavio je fotografiju svog uplakanog školarca koji sjedi na stepenicama škole i čeka svog asistenta u nastavi koji – neće doći.

U školi su tražili odgovore i prije početka nastave, no nisu ih dobili. Jedino što znaju jest da kada i ako se asistent u nastavi konačno pojavi, zbog izmjene pravilnika od ove godine više neće biti zadužen samo za jedno, moguće čak i do troje učenika s poteškoćama.

Zagrebačka županija objavila je javni poziv za zapošljavanje pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama u sklopu projekta “Prsten potpore”. Tražilo se 138 pomoćnika u nastavi za 155 učenika Zagrebačke županije. Za provedbu projekta od 2017. do 2020. godine iz Europskog socijalnog fonda odobreno je bespovratnih 10 milijuna kuna, a dodatnih 8 milijuna osigurala je Zagrebačka županija. Prijave su se podnosile školama do 16. kolovoza.

Rezultati natječaja očekivali su se krajem kolovoza. Nakon toga, trebao je uslijediti žalbeni rok od tjedan dana te potpisivanje ugovora. No, rezultati natječaja još uvijek nisu poznati.

Oko ovog golemog problema se aktivirala Udruga “Oko” koja djeluje s ciljem podizanje kvalitete uvjeta života djece zahtijevanjem promjena Zakona i Pravilnika Republike Hrvatske. Predsjednica Udruge Nada Bjelčić objašnjava kompleksnu situaciju.

Napominje kako je problem nastao već prije raspisivanja natječaja. Iz Udruge smatraju da je natječaj kasnio oko mjesec dana jer se ministarstva nisu mogla dogovoriti tko će biti zadužen za njega. Prvo ga je trebalo raspisati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no smatrali su da to nije njihova dužnost. Potom je red došao na Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku. U konačnici ga nisu raspisali ni oni, nego se ta obaveza vratila na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Država je dužna brinuti se o svojim građanima, posebno da se omogući i ostvari ravnopravnost, jednaka šansa za sve. A, ovako je unizila djecu. Djeca su to kojima je potrebna najveća briga i pažnja društva, upravo oni su ti koji su slabiji i koji nas najviše trebaju. Strašna je to nepravda koja izaziva bol – da je upravo ova skupina ostavljena na cjedilu i to na najvažniji dan za jednog školarca – početak školske godine.

Za ovo što su učinili prebacujući odgovornost s jednog ministarstva na drugo jednostavno nema opravdanja. Nedopustivo jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Ministrica Divjak i Vlada Republike Hrvatske ovim su stvarno prekoračili crvenu crtu.


Komentari