Bolja je suha i ružna zemlja: Tvorcima mini vrta u Preradovićevoj stigle novčane kazne za sadnju cvijeća!

Sjećate se mini vrta u Preradovićevoj koji je u travnju niknuo na jednom od zapuštenih zemljanih površina na parkingu? Njegovi tvorci, Boris Novković i Martina Živković, inače vlasnica popularne zagrebačke slastičarne ‘Torte i to’, sada su dobili kaznu zbog sadnje cvijeća i trave.

Kako piše Telegram, komunalno redarstvo poslalo im je “čestitke”, koje je Novković jutros pokazao novinarima tog portala. Živković svoju još nije dobila jer je trenutno na godišnjem.

Kazna koju moraju platiti iznosi po 350 kuna, a u pisanom priopćenju stoji da je “Člankom 95. st. 1. točkom 10. Odluke o komunalnom redu na javnim zelenim površinama zabranjeno poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja.”

Također je navedeno da je inače propisana kazna za ovo nedjelo između 700 i 1000 kuna, no ako uplate u roku od tri dana mogu uplatiti iznos umanjen na 350 kuna.

Novković je za Telegram otkrio i da kaznu ne namjerava platiti ovu kaznu. “I dalje ne mogu vjerovati da je netko iz komunalnog redarstva toliko neosjetljiv i da mu toliko smeta nekoliko posađenih biljaka i mala zelena ograda. Žalit ću se Prekršajnom sudu jer sam napravio nešto što se u Kaznenom zakonu definira kao beznačajni prekršaj. Da, prekršio sam komunalni red ali zato da nešto uljepšam”, rekao je Novković za spomenuti portal.

Kazna im možda niti ne bi stigla da vrt netko nije anonimno prijavio komunalnom redarstvu. Novković i Živković su najprije dobili dopis u kojem se od njih tražilo da se očituju o “neovlaštenoj sadnji cvijeća”, te da površinu na kojoj su zasadili vrt vrate u prvobitno stanje.

“S ljudske razine mogu reći da nikada neću iskopati nikakvu živu biljku. Ako budem kažnjena, netko drugi će morati uništiti taj vrt”, reklamom prilikom Živković za Telegram.

Mini vrta više nema zbog, kako kaže Novković, gostiju obližnjeg kafića koji tamo vežu bicikle, ostavljaju opuške i boce, te drugo smeće. Ipak, kazna za sadnu bilja koje je razveselio mnoge građane u tmurnim danima nakon potresa je stigla na njihove adrese.

Pitanje je hoće li doći kazna i svima koji su se odazvali njihovom ‘pokretu otpora’ i nastavili saditi male vrtove po gradu, ili će ova situacija izazvati neku novu građansku akciju otpora institucijama koje, kada konačno i rade svoj posao, rade na štetu malih veselja građana.


Komentari