Bolest koja je uznemirila svijet stigla u Zagreb! Nevjerojatan slučaj potresa KB Dubravu

Wikimedia

Zabilježen je prvi  hrvatski slučaj aplastičnog limfoma velikih stanica odnosno zloćudne bolesti dojke koja je posljedica ugradnje implantata.Radi se o 35-godišnjoj ženi koja je svoje dojke povećala prije 11 godina.

U posljednje vrijeme vodi se rasprava o problemima s implantatima za dojke jer podaci govore da su upravo oni krivac za pojavu specifične zloćudne bolesti odnosno aplastičnog limfoma koji nije zabilježen u dojkama kod žena koje nemaju implantate.

U svijetu je zabilježeno otprilike 660 slučajeva, a ovo je prvi hrvatski.

U Francuskoj je ova vrsta makro teksturiranih implatanata zabranjena, a američki FDA to još uvijek nije učinio. Svejedno, pozivaju na oprez.

”Da, gospođa je primijetila oteklinu na jednoj dojci i odmah došla na pregled. Posumnjao sam da je riječ o aplastičnom limfomu i odmah pokrenuo međunarodnu proceduru u postavljanju dijagnoze i liječenje koje se primjenjuje u takvim slučajevima. Moram reći da je to vrlo kompliciran postupak koji traži dobru koordinaciju više stručnjaka u takvim slučajevima. Zadovoljan sam što smo zajednički s kolegama iz KB-a Dubrava sve dobro odradili kako bi se u što kraćem vremenu doznala dijagnoza, a onda i počelo liječenje”, kaže plastični kirurg Miroslav Kinčl za Jutarnji list. 

”Odmah je učinjena magnetska rezonanca u KB-u Dubrava. U samo dvadesetak minuta uzeti su i obrađeni prvi preparati za patohistološku analizu jer baš je brzina u takvim slučajevima vrlo važna. Ovi se testovi koje traži svjetski protokol moraju obaviti po brzom postupku. Definitivni nalaz bit će patohistološki”, objašnjava dr. Kinčl.

 

 


Komentari