Bolesnu Zagrepčanku vozač nije pustio u autobus? ZET se oglasio o ovom incidentu!

Facebook

Zagrepčanka koristi romobil kako bi si omogućila kretanje i obavljanje najosnovnijih obaveza, a ponekad se koristi i javnim prijevozom. Prilikom jedne vožnje ZET-ovim autobusom zateklo ju neugodno iskustvo o kojem je pisala na svojem Facebook profilu. Drsko ponašanje vozača onemogućilo joj je normalan i svakodnevan život.

”Pomalo tužna, bijesna, ali i nemoćna u totalno besmislenoj situaciji, pišem ovaj status. Oni koji me znaju, upoznati su sa mojim zdravstvenim stanjem, znaju da mi pri fizičkom naporu treba kisik i da se teško krećem. I da bi sebi olakšala kretanje nabavila sam si električni romobil koji mi zaista super dođe jer se mogu kretati da ne ovisim o drugima. Međutim, za neke relacije moram koristiti javni prijevoz i sinoć pokušam ući u zetov autobus i kaže mi vozač da moram sklopiti romobil. Ja mu govorim da ne mogu, ali on inzistira i na kraju zatvori vrata i ode!!! Da objasnim, romobil je težak preko 10 kg i ne mogu ga nositi!!! Apsurd je što romobil sklopljen ili nesklopljen i dalje stoji na nogari i nema apsolutno nikakve razlike. Mozda je čak i bolje da je nesklopljen jer ga mogu držati. Apsurd drugi, zašto bi sklopila i nosila romobil po autobusu ako se mjesto za invalide nalazi pola metra od drugih vrata?!!!! Napominjem, romobil mi služi kao pomagalo jer zbog specifičnosti dijagnoze ne postoji pomagalo propisano od strane HZZO-a. Poslala sam upit u ZET i naravno da odgovor nisam dobila pa sam tražila pomoć od Narodnog radija. Njima su odgovorili i rekli da se romobil mora sklopiti! I sad se ja pitam, u kakvom mi to društvu živimo koje nema sluha za ovakvu situaciju? Pokušavam maksimalno biti samostalna u svojoj borbi, i bez nečije pomoći obavljati stvari koje još uvijek mogu, ali svako malo nailazim na prepreke, bilo u vidu zetovaca, bilo u vidu stričeka koji se dere na mene jer sam stala na mjesto za invalide, a kartica sigurno nije moja ili tete na šalteru koja me poprijeko gleda ako ne čekam red, jer gle čuda invalidi imaju prednost, a ja sam mlada i ne mogu biti bolesna!!! E pa na žalost mogu i dala bih sve na svijetu da nisam i da ne moram moliti da me se pusti u bus sa romobilom, dala bih sve da nemam invalidsku karticu i da mogu čekati u redu i stajati satima ako treba!!! Ali, moram i ne žalim se na to, pokušavam izvući najbolje što mogu iz svega, ali svako malo dobijem pljusku! Želim samo malo razumjevanja i ljudskosti, kako za mene tako i za druge koji su u sličnoj situaciji. Nadam se da će se naći netko razuman u svemu ovome i da će pozitivno odgovoriti na moju molbu ??.
#pustiteMeUbusSromobilom
Repost: ??‍♀️??‍♀️
Pa kaže ZET:
Poštovana gospođo Mehić, iz Odjela odnosa s javnošću ZET-a dobili smo odgovor koji Vam prosljeđujemo „Izražavamo žaljenje zbog opisane situacije i poteškoća s kojima se gospođa susreće prilikom putovanja, međutim, vozači svoj posao obavljaju u skladu s odlukom o prijevozu putnika kojom se nastoji osigurati sigurno putovanje u javnom prijevozu. Navedeno prijevozno sredstvo, iako vjerujemo da uvelike pomaže gospođi pri kretanju, ne smatra se invalidskim pomagalom, kao što su kolica za osobe s invaliditetom, koja se ne moraju sklapati prilikom ulaska u vozilo javnog gradskog prijevoza jer su jedini način pomoću kojeg se takve osobe kreću, i za koja postoji predviđen prostor u tramvajima i autobusima. Nesklopljeni romobil predstavlja određenu opasnost za ostale putnike ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije u promet.“ Za sve daljnje prijedloge/primjedbe/komentare vezano uz javni prijevoz ZET-om možete se izravno obratiti navedenom Odjelu: [email protected] S poštovanjem”, glasi status kojeg je napisala.

 


Komentari