BOGAT PROGRAM! Mnoštvo iznenađenja za građane povodom proslave Dana grada Zagreba

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, u Staroj gradskoj vijećnici održat će se svečana sjednica Gradske skupštine na kojoj će gradonačelnik Tomislav Tomašević uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama, a za građane su priređena brojna događanja.

Na Trgu ispred Zagrebačke katedrale svečano će se proslaviti svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba. Euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će kardinal Mario Grech, glavni tajnik Biskupske sinode, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom, kardinalom Josipom Bozanićem, biskupima te svećenicima i redovnicima grada.

Nakon misnog slavlja uslijedit će hodočasnička procesija sa svijećama i likom Majke Božje od Kamenitih vrata od katedrale, Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata. Zbog toga će privremeno biti prekinut promet od 20 do 21,30 sata na Kaptolu od broja 1 do Kamenitih vrata.

Turistička zajednica grada Zagreba organizira besplatne razglede grada – Tesla Tour Croatia, Šetnje s purgericom, Zakaj volim Zagreb i Grič priča ljubavnu priču.

Društvo turističkih vodiča Zagreba i Srednjohrvatske makroregije također organizira četiri besplatna razgleda grada na hrvatskom – Vlaho Bukovac u Zagrebu, Židovi u Zagrebu, Vranyczanyjevi i njihova ostavština u Zagrebu te Maksimir nekad i sad.

Na Dan državnosti i uoči Dana grada Zagreba, 30. svibnja, u 17 sati koncert će u parku Zrinjevac održati Tamara Obrovac Transhistria Ensemble.

Na Dan grada Zagreba Zagrebački orkestar ZET-a priprema nastupe iznenađenja u tramvajima i na odabranim lokacijama u gradu.

Uz proslavu rođendana Zagreba, ove godine obilježava se i 150. obljetnica rođenja prve hrvatske profesionalne novinarke i jedne od najčitanijih književnica Marije Jurić Zagorke, stoga će biti prikazana predstava “DrugačiJA: Marija Jurić Zagorka” u Centru mladih Ribnjak.

Na Dan grada Zagreba održat će se i prigodna smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije, a centrom grada će se prošetati i popularni likovi iz prošlosti.


Komentari