BLAGDANSKI SPEKTAKL! Božićni koncert Zagrebačke filharmonije u Lisinskom – 23. prosinca 2022.

Foto: Koncertna dvorana Lisinski

Božićni koncert Zagrebačke filharmonije održat će se u Koncertnoj dvorani Lisinski 23. prosinca. Publika će imati prilike uživati u virtuoznosti dirigenta Luke Vukšića te prekrasnim vokalima sopranistice Darije Auguštan i tenora Filipa Filipovića.

Prema programu, izvest će sljedeća djela:

G. Rossini: Kradljiva svraka – Uvertira
F. Cilea: Adriana Lecouvreur – Ecco respiro appena… Io son l’umile ancella, arija Adriane
G. Verdi: La traviata – Lunge da Lei, arija Alfreda
G. Verdi: La traviata – Parigi, o cara, duet Violette i Alfreda
G. Bizet / E. Guiraud: Carmen suita br. 1
G. Puccini: Gianni Schicchi – O mio babbino caro, arija Laurette
G. Puccini: La boheme – Che gelida manina, arija Rodolfa
G. Puccini: La boheme – O soave fanciulla, duet Rodolfa i Mimi
P. Mascagni: Cavalleria rusticana – Intermezzo
G. Verdi: Otello – Ave Maria, arija Desdemone
Adeste fideles (obrada S. Mihaljinec)
Narodi nam se (obrada N. Kalogjera)

Darija Auguštan je jedna od najtraženijih mladih glazbenih umjetnica. Rođena je 1996. u Zagrebu, gdje je diplomirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u klasi profesorice Snježane Bujanović Stanislav. Pjevačko obrazovanje započela je u zagrebačkoj Glazbenoj školi Pavla Markovca kod profesorice Nataše Šurine. Njezin lirski sopran, iznimno ugodan za slušanje karakterizira vrlo lijepa boja, tehnička izvrsnost i sonornost. Bez obzira na njezinu mladost, iza nje je već prilično velik niz glavnih uloga u operama i operetama različitih glazbenih stilova u gotovo svim hrvatskim opernim kućama.

Luka Vukšić rođen je 1976. godine u Zagrebu. Studij dirigiranja završio je 1999. godine u klasi maestra Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Poslijediplomski studij završio je na katedri za orkestralno dirigiranje Akademije Ferenc Liszt u Budimpešti u klasi maestra Ervina Lukacsa i Tamasa Gala. Usavršavao se na seminarima Ronalda Zollmana, Jurija Simonova i Konrada von Abela. Dobitnik je Nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najuspješnijega mladog glazbenika 2000. godine, od kada i djeluje kao stalni dirigent Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić. Od 2001. godine kao korepetitor, zborovođa i dirigent redovito surađuje sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Od svibnja 2016. godine zborovođa je u Operi HNK u Zagrebu.

Filip Filipović rođen je u Zagrebu 1997. godine. Završio je osnovnu glazbenu školu za klavir, a svoje pjevačko obrazovanje započinje 2013. u Glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“ u klasi profesora Bojana Pogrmilovića. Godine 2016. upisao je Akademiju za glasbo u Ljubljani u klasi Matjaža Robavsa, a 2018. svoje akademsko obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Tomislava Mužeka. Od 2019. godine u klasi je profesora Giorgia Suriana. Na Međunarodnom pjevačkom natjecanju „Lav Mirski“ u Osijeku 2014. godine osvaja 2. nagradu, a 2015. godine 1. nagradu. Iste godine osvaja 1. nagradu na Međunarodnom natjecanju „Vera Kovač Vitkai“ u Novom Sadu. Dobitnik je Rektorove nagrade 2020. godine za sudjelovanje u opernom projektu: J. Massenet, „Pepeljuga“ Muzičke akademije u Zagrebu.

Komentari