Bjeloruski politički disident uz pomoć zagrebačkih bajkera protiv rata! Najavljuje mirni skup na Trgu: ‘Želimo osvijestiti o tome u kakvoj su situaciji Ukrajinci’

Foto: Zagreb.info

Ove subote od 13 do 16 sati glavni zagrebački trg opet će biti domaćin revoltiranim i razočaranim Ukrajincima, ali i Bjelorusima koji se protive ruskoj invaziji Ukrajini. Mirni skup, kako nam je najavio organizator Alaksiej Kačanović služi da se upozori na sve strahote koje se događaju u Ukrajini.

Na samom početku našeg razgovora ispričao nam se jer kaže “neće ovo biti veliki skup kao prije dva tjedna jer nismo tražili podršku velikih organizacija i udruga”.

“Želimo pokazati Zagrepčanima što se događa u Ukrajini, imat ćemo postere sa scenama užasa iz raznih ukrajinskih gradova, a cilj nam je podići svjesnost o tome u kakvoj situaciji se nalaze Ukrajina i Ukrajinci”, rekao nam je Alaksiej.

“Pola od nas koji organiziramo mirni skup su Ukrajinci, a pola Bjelorusi i nažalost, nemamo niti pozornicu, samo megafon, slike ratnih užasa iz Ukrajine i mi”, najavio je Alaksiej.

Također, simboličnom gestom paljenja lampiona u bojama ukrajinske zastave završit će mirni skup na Trgu bana Jelačića, a nastavit će se na Trgu žrtava fašizma.

Bajkeri u akciji

No, iako nemaju niti pozornice niti razglasa imaju volju! Naime, Alaksiej se ‘spojio’ sa zagrebačkim bajkerima koji će svojim motorima pružiti decibele koji obični megafon ne može.

Igor Smontara, zagrebački motorist ispričao nam je da su i motoristi iz Zagreba htjeli na neki način pomoći Ukrajini, pa su se i tako spojili. Nakon što završi mirni skup na Trgu, nastavit će se Trgu žrtava fašizama odakle će zagrebački bajkeri krenuti prema Novom Zagrebu.

“Okupljamo se na Trgu žrtava fašizma u 17 sati odakle i kreće naš motoristički defile. Ruta će se kretati preko Držićeve, Slavonske, Vukovarske, kod NSB-a skrećemo na Slavonsku, pa na rotor i prema Utrini gdje ćemo se zaustaviti u Ukrajinskoj ulici broj 1 kod kipa Tarasa Ševčenka”, najavio je Igor.

Preko Poljske do ‘Ruđera’

Inače, Alaksiej je politički disident, 2004. godine godine otišao je iz Bjelorusije zbog političkog djelovanja na jednom od tamošnjih sveučilišta. Ispričao nam je da je to bilo u vrijeme najtežih političkih dana u modernoj Bjelorusiji kada je na vlast došao Aleksandar Lukašenko.

Nakon što je izbačen sa sveučilišta, svoje obrazovanje na području fizike nastavio je u Poljskoj, pa u Njemačkoj gdje je i doktorirao. Trenutačno radi na Institutu Ruđer Bošković na post-doktoratu iz fizike.


Komentari