BIVŠI ŠEF JANAFA NA SLOBODI! Dragan Kovačević pušten iz Remetinca, njegov odvjetnik ne otkriva previše

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

Bivši direktor Janafa, Dragan Kovačević, izašao je u srijedu malo nakon 18 sati iz Remetinca. Iz zatvora je u sklopu afere Janaf u utorak pušten poduzetnik Ivan Širić, a uz Kovačevića je u pritvoru bio i Vlado Zorić, bivši direktor sigurnosti.

Novinarima se nešto prije izlaska Kovačevića iz Remetinca, obratio njegov odvjetnik Ivo Farčić: “Ovaj boravak u istražnom zatvoru je bio tijekom postupka istrage. Istraga se nastavlja, ne možemo predvidjeti u ovom trenutku koliko će istraga trajati, može trajati maksimalno 18 mjeseci, a, naravno, to proizlazi iz sadržaja spisa”.

Dodao je i kako sadržaj spisa nije do kraja poznat: “Ja sam izvršio uvid u spis, dobar dio sam zatražio da mi kopiraju, ali to još nisam dobio. Dakle, kompletan spis ne znam, ne mogu reći koliko će trajati”, rekao je pa nastavio:

“U pravilu spisi koji imaju ovakav obim i ovakvu temu ne budu gotovi u ovih prvih šest mjeseci koliko zakon predviđa nego traju duže. Ovo drugo, o sadržaju spisa vam ne bih govorio jer ni zakon ne dozvoljava da o tome govorimo javno”.

Velika najava

”Mi ćemo napraviti sve da dokažemo istinu koja je na mojoj strani.

Idući tjedan ću dati jedan veliki intervju u kojem ću izgovoriti cijelu pozadinu ovog slučaja, a sa svojim braniteljima ću napraviti strategiju koja će sigurno doći do istine”, kazao je Kovačević kojem je ukinut pritvor nakon što su ispitani svi svjedoci iz proširenja istrage zbog kojih je bio u istražnom zatvoru.

Kovačević: Ništa nisam priznao

Upitan ostaje li kod priznanja, Kovačević je rekao kako ”ništa nije priznao”.

Kovačevićev branitelj Ivo Farčić je kazao da ne zna koliko će trajati istraga te da nije u potpunosti upoznat sa sadržajem spisa.

”Ne bih vam smio reći što je rekao. O sadržaju ne možemo govoriti, o formi možemo. On negira djela koja mu se stavljaju na teret”, rekao je Farčić na pitanja o Kovačevićevoj obrani.

Dodao je kako ne može isključiti mogućnost da će javnost saznati ”veliki broj stvari kao neke nusprodukte kaznenog postupka”.

Uz Kovačevića, na slobodu su ranije u srijedu pušteni direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić te vlasnik tvrtke Cefis Ivan Šerić, dok je direktor tvrtke MGS Edo Seifried pušten 6. svibnja.

Uskok tereti Kovačevića da je kao predsjednik uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna.

Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi Uskok, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača s kojim je zaključio ugovor o softveru vrijednom 4,1 milijun kuna.

Kovačević ponovno uhićen 7. travnja

Kovačević je, ističe Uskok, namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37,5 milijuna kuna.

Kovačević je ponovno uhićen 7. travnja nakon što je prije nepunih pet mjeseci pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog “afere Janaf”, u kojoj Uskok sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.


Komentari