BIVŠA ZAGREBAČKA STUDENTICA RADI U NASA-I: Njena reakcija može spasiti milijune života, evo čime se bavi! (FOTO/VIDEO)

Screenshot/Nasa

Ova bivša zagrebačka studentica za svoj posao kaže da je to svojevrsna kontrola leta Sunčevog sustava. 

O onome što radi Hrvatica Marina Brozović, koja je fiziku studirala na Sveučilištu u Zagrebu, pisao je i američki Wired. Naime, Marina radi u NASA-inom Jet Proplusion laboratoriju, a njena je uloga pratiti kretanje nebeskih tijela, uglavnom asteroida, koja se nalaze u blizini Zemljine orbite.

Screenshot/Sunčev sustav
Screenshot/Sunčev sustav

Ovako odgovoran posao za američku NASA-u zasigurno je san svakog studenta fizike, bilo gdje u svijetu. Za svoj posao Marina kaže da je svojevrsna kontrola leta Sunčevoga sustava. No, da nije samo zabavan i prestižan, već i odgovoran, govori sama činjenica da bi udar asteroida  ili pak njegova eksplozija za Zemlju imale katastrofalne posljedice. Naime, eventualan udar čak i manjeg asteroida za Zemlju bi mogao imati katastrofalne posljedice, pa bi mogao uništiti gotovo jedan čitavi grad.

Marina Brozović, koja je rođena u Splitu, još je od djetinjstva bila fascinirana svemirom i Sunčevim sustavom. Opsesiju za funkcioniranjem Sunčevog sustava ima od malenih nogu, kada je gledala serijal Carla Sagana, pod nazivom Cosmos. Preddiplomski studij fizike završila je u Zagrebu, nakon čega je školovanje dovršila u SAD-u. Detaljnije o njenom poslu, pogledajte u videu!


Komentari