BIVŠA HDZ-ova PREMIJERKA O TOMAŠEVIĆU: ‘Degutantno je i prosto da se pljuje…’

Foto: commons.wikimedia.org

Posljednja konferencija gradonačelnika Tomislava Tomaševića izazvala je lavinu reakcija u javnosti, a sada se na nju osvrnula i bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Tomašević je napravio nekoliko grešaka u mjesec dana i tužno je kad ih opravdava. Ali da oni, koji su držali bivšeg i koji je držao njih, sad udaraju po Tomaševiću kao gorem od višestrukog uskočkog optuženika, degutantno je i prosto”, napisala je Kosor na Twitteru, društvenoj mreži na kojoj je poprilično aktivna. Upravo joj ova platforma služi za često komentiranje aktualnih društvenih i političkih zbivanja.

Podsjetimo, Tomašević je na samom početku pressice u utorak najavio da će konferencije biti redovite, odnosno svakoga utorka kako bi mogli odgovoriti na sva pitanja javnosti.

Govorio je i o poništavanju natječaja za skupocjene automobile, kao i da će se vozni park smanjiti. Dobili su i prijedlog ušteda od 27 pročelnika, ali nisu zadovoljni time. Otkrio je i kolika je bila razlika između prihoda i rashoda. “Našli smo način da smanjimo od 140 vozila na 40 i, da se našalim, dobro je da smo te aute vratili jer su bili ozvučeni”, istaknuo je.

“Mi Vladi sad imamo za vratiti oko 800 milijuna kuna. To je na taj način samo prividno zatvoren gubitak prošle godine, no to je akumulirani gubitak koji moramo rješavati. Za sve to treba vremena, razgovaramo s državom i to ide dobro. Trebat će nam jedan veći aranžman na jesen”, poručio je.

Otkio je da su oformili radnu skupinu za naplatu potraživanja koje Grad ima prema drugima, a osvrnuo se i na smanjenje plaća pročelnika.

“Prosječne plaće pročelnika se kreću od 20.000 kuna pa nadalje. Moja plaća je 17.400, zamjenicima oko 15.000, posebni savjetnici gradonačelnika imaju oko 18.000, veće nego sam gradonačelnik. Ne znam ni jedan grad koji ima takav sustav plaća. Očito da je bivši gradonačelnik imao sustav prema kojem je njegova plaća bila kao džeparac”, izjavio zagrebački gradonačelnik.

Još jednom je potvrdio da je od 27 pročelnika i pročelnika, njih 10 otišlo. Komentirao je i prijavu od strane Povjerenstva za sukob interesa.  Kaže da prema Zakonu o trgovačkim društvima ne postoji funkcija vršitelja dužnosti. Rad Povjerenstva poštuje i ističe da će predati svu dokumentaciju, ali da misli da je dobro da se taj članak izbriše iz Zakona.

“Ja nemam nikoga kome sam obećao neku funkciju nakon izbora”, istaknuo je Tomašević i dotaknuo se donacija. “U tom smislu mi je nevjerojatno da stranke koje su prijavile 0 kuna donacija, nego su one išle raznim putevima, pa prvo u stranku da se ne vidi, ja ne vidim takav sustav. Nema osobe kojoj sam išta obećao nakon izbora. Ne želim uopće na taj način upravljati gradom, to je praksa drugih stranaka”, zaključio je. Odgovorio je na pitanje po čemu se njegova vlast razlikuje od one Bandićeve.

““Ovdje gore se nalazi bijeli salon koji je bio ozvučen, to je dio mog ureda, a Uskok tvrdi da tu nošeno mito od 50.000 eura za samo jedan slučaj. I sada to uspoređivati s ovim slučajevima. Vidim da je oporba već počela, HDZ uspoređuje.  Javni natječaj za tri člana uprave Holdinga nikad nije bio raspisan u vrijeme Bandića. Sad ide i natječaj za pročelnike”, objasno je Tomašević.


Komentari