BITKA ZA GRADONAČELNIČKU FOTELJU: ‘Vrijeme je za promjene. Pobijedit će onaj koji će uvjeriti sugrađane da može voditi Grad’

skupstina.zagreb.hr

Koji su gorući problemi Zagreba s kojima će se suočiti te kako ih misle riješiti?

Za nekoliko mjeseci održavaju se lokalni izbori, pa tako i izbor za novog zagrebačkog gradonačelnika/cu. Milan Bandić ide u utrku za šesti mandat. Tko su drugi protukandidati? Koji su gorući problemi Zagreba s kojima će se suočiti te kako ih misle riješiti? Hoće li Zagreb izbore dočekati uz povjerenika ili uz gradonačelnika?

U emisiji Otvoreno urednika i voditelja Domagoja Novokmeta gostovali su:

HNS-ova Anka Mrak Taritaš, HDZ-ov Andrija Mikulić, SDP-ov Rajko Ostojić i nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini i kandidat za zamjenika eventualne gradonačelnice Sandre Švaljek – Vladimir Ferdelji.

Bitka za prvo mjesto u gradu

U sučeljavanju ni ovoga puta nije bio prisutan Milan Bandić, a Mrak Taritaš podsjetila je da sudjelovao u sučeljavanju jedino tijekom kampanje za predsjednika, stoga ona osobno nije iznenađenje da ni sada nije prisutan.

Kandidatkinja Mrak Taritaš na pitanje o predizbornim proračunu rekla je da ga neće podržati jer smatra da su zaslužili imati korektne proračune koji će se realizirati. Andrija Mikulić ponovio je kako je Bandiću ostalu malo vremena do 20. prosinca da propraviti stvari kako bi se proračun pokazao razumnim, budući da je u proračunu predviđeno 7, 3 milijardi kuna. Podsjetio je da ako naposljetku bude odbijeno i privremeno financije, gradonačelnik će morati imenovati povjerenika koji će upravljati Zagrebom. No, Mikulić ne želi da se oko proračuna dižu nepotrebne tenzije. HDZ je, kazao je, bio suzdržan na glasovanju jer prijedlog nije bio na razini na kojoj bi trebao biti. No, smatra da se nakon 5 mandata i 16 godina ne može očekivati nešto novo u prijedlogu.

“U više sam navrata govorio da su svi zastupnici naši partneri, točnije svi koji predlažu nešto dobro i u interesu građana jer ćemo mi to podržavati. Jedan od naših prijedloga prije nekoliko sjednica je bio da se smanji prirez da se proračun građana bolje puni, koji je bio odbijen”, objasnio je Mikulić.

Nadalje, Ostojić se nakon toga osvrnuo i na Bandića i rekao da ga ostali bolje poznaju jer je SDP zadnjih godina bio protiv proračuna, stoga će biti i sada. Smatra da Bandića sada ništa ne može spasiti, pa čak ni snijeg, a tako i tsunami koji se ne može desiti.

Prijekopotrebne promjene

Osvrnuli su se kratko i na trenutne ankete, a Ostojić je ustvrdio da na njih ne obraća previše pažnje.

“Bitno je u anketama da se dvije trećine građana odlučilo da želi promjene, i to je jedini smisao anketa. Slažem se sa Ostojićem da su građani spremni na promjene, posebno nakon 16 godina. Prave ankete su izbori. Sigurno je da u Gradu žudimo za promjenama”, smatra Mrak Taritaš.

Svi su se jednoglasno složili da su Zagrebu prijekopotrebne promjene i novo vodstvo.

“Osjeća se da građani žele promjene”, istaknuo je Ostojić.

“Ne vjerujem da ova vlast sa svojim načinom vladanja je oduševila građane, mislim da je dosta stvari raskrinkano. Primjerice, proračun je besmislen ako možete nenamjenski trošiti novac, što je uprava tvrdila”, smatra Ferdelji.

Mikulić je podsjetio da je SDP prije tri godine bio u koaliciji sa sadašnjim gradonačelnikom. Pritom je istaknuo da je HDZ spreman za izbore u svibnju te će odrediti trenutak kad će izaći s kandidatom, timom i programom.

Izjava Sandre Švaljek

Osvrnuo se i na partnerstvo sa Sandrom Švaljek i objasnio da su njih dvoje tim, te da se ona kao mlađa i podobnija pokazala da može upravljati Gradom, kao što je upravljala 6 mjeseci dok je Bandić bio u pritvoru. Podsjetio je da su se dogovorili kako bi on bio njezin zamjenik u slučaju pobjede.

“Nitko iz Bandićeve blizine nije imao šansu napraviti išta. No, kada je završio u istražnom zatvoru, šansu je dobila Sandra Švaljek i mogli smo vidjeti kako se upravlja Gradom. Što se tiče afere njezinog supruga – čim su uvidjeli grešku, njezin je muž dao ostavku. Nitko nije vješt u samom početku bavljenja politikom”, objasnio je Ferdelji.

Osvrnuli su se i na njezinu izjavu u emisiji Nedjeljom u 2 kada je Švaljek izjavila da je više od 90 % ljudi zaposleno preko veze prema njezinoj procjeni. Izjavu je prokomentirala i kandidatkinja Mrak Taritaš.

“Pretpostavljam da je imala glavne pokazatelje i podatke za to, no sve je moguće i teško je to komentirati. Voljela bih da malo kažemo neke stvari: ovo će biti jedna ozbiljna bitka za mjesto gradonačelnika. Zaslužili smo da se za prvo lice Zagreba ozbiljno bori, a pobijedit će onaj koji će uvjeriti sugrađane da može voditi Zagreb. Ne smijemo zaboraviti da je neko vrijeme Bandić bio zamjenik, a ne gradonačelnik i nagledali smo se obećanja, no došlo je vrijeme da imamo ideje, projekte i vizije”, kazala je Mrak Taritaš.

I SDP i HDZ imaju svoje kandidate

“Građani su uvijek u pravu. Kriva je, naravno, elita. Zadnjih godinu dana građani su se okrenuli protiv elite, i dolazi do zasićenja. Zato Zagreb treba promjene i gradonačelnika koji razmišlja drugačije. Imamo fini Advent, a nemamo most preko Save da povežemo zapadni dio grada s obilaznicom; trebamo živjeti u 21. stoljeću”, smatra Ostojić. Što se tiče podrške Anki Mrak Taritaš, napomenuo je da će SDP imati svog kandidata

Svog kandidata za lokalne izbore za Grad Zagreb imat će i HDZ.

“Lokalna organizacija će donijeti odluku o kandidatima. Mi kada idemo u bilo koje izbore, ne planiramo da ćemo izgubiti, dakle, imamo 1. i 2. krug”, objasnio je Mikulić.

“Mi se nadamo dobiti potporu od više od 50% građana ako uđemo u 2. krug. Stavit ćemo sasvim primjenjiv program. Zagreb treba potpuno novo vodstvo i upravu na potpuno novim principima. Vrh mora biti oslobođen nepotizma. Mi nemamo koga zaposliti pa će se odvijati stvarni natječaji”, objasnio je Ferdelji.

“Razlika između parlamentarnih i lokalnih izbora: Lokalni izbori nisu stranačko razmetanje, iako svi tvrde da će biti pobjednici. Podrška koja treba biti je ona građana i obrtnika, sportaša, sindikata, znanstvenika, kultnih djelatnika; oni koji to imaju bit će pobjednici”, smatra Mrak Taritaš.

‘Građani sve pamte’

Kandidati su se osvrnuli i na nekoliko afera koje su zadnjih mjeseci potresale Zagreb.

Mikulić smatra da su gorući problemi pitanje otpada i činjenica da građani nemaju komunalnu strukturu. Osvrnuo se i na Zagrebački holding.

“Holding je trebao pružati usluge građanima, a ne da ostvaruju dobit”, kazao je Mikulić.

Na to se nadovezao i Ferdelji.

“Zagreb ne može imati kapacitet jednog čovjeka. Koliko je Zagreb dužan, to nitko ni ne zna. Nedavno smo imali gradnju Svetica; izgradio je ih je Holding, a Zagreb ih iznajmljuje 7,7 godina za više od 120 tisuća eura.

Mrak Taritaš istaknula je da građane muči otpad, promet i gradski prirez, što je jasno formirala u svom programu objavljenom u 3. mjesecu u 2015. i jasno formirala o čemu je riječ.

 

Pred kraj emisije Mikulić je predložio da pustimo gradonačelnika da ovaj mandat odradi do kraja, kako bi lagano mogao otići u svoju političku mirovinu. Nadovezao se na to Rajko Ostojić rekavši da se očito nastavlja koalicija HDZ-HSLS-Milan Bandić.

Kandidati su se složili da je Zagrebu potrebno novo vodstvo, a ponajviše promjene koje će biti usmjerene na boljitak Zagrepčana i Zagrepčanki. I mi se moramo složiti da će ovo biti zanimljiva bitka za gradonačelničku fotelju.


Komentari