Bili smo u Pifu, Buldogu, bircevima na Dolcu i Britancu: Kava NEĆE koštati 20 kuna, ali novi cjenik moguć je zbog piva!

Foto: Zagreb.info

Ispijanje kava u kafiću, posebice terasama, jedan je od neizostavnih početaka dana za mnoge Zagrepčane. Mrska pandemija koronavirusa vjerojatno je malo promijenila te navike, ali kako uz procijepljenost i slabije varijante sve ide prema boljemu, tako se građani s manje anksioznosti vraćaju dobrim starim navikama.

Međutim, kako se zdravstvena kriza razrješava, nove probleme i razlog za zaobilazak kafića, mogli bi sada biti ekonomske prirode.

Kako je Zagreb.info pisao, gradski obrtnici ne pamte ovakva poskupljenja, ponajviše s plinom. Tako je u jednom primjeru, sa 700 kuna, račun poskupio na nevjerojatnih 2800 kuna.

U jeku cijele situacije, čak 500 obrtnika najavilo je tužbe protiv Grada Zagreba.

“To je potencijalni rizik za koji su napravljene pravne analize. Cijene koje poslovni subjekti mogu naći kod drugih su isto tako visoke. S jedne strane, kao što sam već govorio, dio ovog je individualna odgovornost bivše uprave Gradske plinare Zagreb koji je postavila bivša vlast, a dio toga je u cijenama koje su podivljale svugdje u Europskoj uniji”, komentirao je gradonačelnik Tomašević u utorak na redovnoj konferenciji za medije.

Dodao je i kako cijene plina u domovima regulira država te kako očekuje da će Vlada u travnju izaći s mjerama.

“Pa država bi mogla puno toga napraviti, prvenstveno svojom vlastitom racionalnošću, troškovi države su ogromni u odnosu na ono što bi gospodarstvo moglo podnijeti i ja već davno tvrdim da budžetska Hrvatska živi na leđima tržišne Hrvatske neopravdano previše”, komentirao je za Zagreb.info Profesor Velimir Srića sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Dok manji obrtnici sa strepnjom iščekuju kako će se ova situacija razriješiti i uzdaju se u zagrebačku obrtničku komoru, u javnosti se pojavila i priča kako bi kave s mlijekom u zagrebačkim kafićima mogle poskupjeti i 20 posto te ponegdje doseći cijenu od 20 kuna.

Pif u Preradovićevoj – kava s 13 na 14 kuna

Omiljeno okupljalište Zagrepčana na špici je svakako kafić Pif u Preradovićevoj ulici. Tamo je kako ujutro, tako i u poslijepodnevnim satima, terasa posjećena, dok je unutrašnjost kafića ujutro ipak imala manje mušterija.

Sa solidnom popunjenosti terase, može li se zaključiti kako za Pif stvari ipak nisu tako loše s prometom?

“Održavamo se, vadimo gdje stignemo. Definitivno je promet pao svima, ali pošto je prvi mjesec ne znači da je to nužno loše. Prvi mjesec je uvijek pad poslije Nove godine, to je vrijeme financijskog oporavka a i vrijeme za skijanje i odmor, tako da se vraćamo polako ali sigurno”, rekla nam je Monika Hanžek, voditeljica Caffe bara Pif.

Monika Hanžek Foto: Zagreb.info

Cijena kave s mlijekom tamo je trenutno 13 kuna i takva je od listopada. U proljeće 2021. zbog problema sa stabljikama kave (sorte oštećene nametnicima i bolestima), dobavljači su morali podići cijenu, ali je Pif uspio ne naplaćivati skuplju uslugu.

“Neki dobavljači su već digli cijene i poskupljenje se dogodilo. Mi čekamo finalne cijene, većinski dio asortimana onda može poskupjeti, a mi ćemo ići s višim cijenama. Zadnje čekamo pivovare, one će biti 1. ožujka, pa će Pif tada vjerojatno imati novi cjenik na što smo nažalost primorani”, objasnila je Monika trenutnu situaciju.

U tom novom cjeniku, kavu s mlijekom će procijeniti na 14 kuna, a najave o poskupljenju kave s mlijekom na 20 kuna, ne smatra realnima.

“20 kuna za kavu je apsurdno, ne sjedimo u centru Beča. Doduše, u Metropoli smo, sjedimo u centru Zagreba, ali tu je i standard života koji nije jednak u Beču i Zagrebu”, ocijenila je Monika s ciljem zadržavanja omjera cijene i kvalitete.

Caffe bar Pif Foto: Zagreb.info
Caffe bar Pif Foto: Zagreb.info

Ipak, upozorava kako različiti ugostitelji imaju različite troškove, među kojima je i najam, ali Pif ne misli dizati cijenu kave više od jedne kune od trenutne cijene, želeći pritom zadržati omjer cijene i kvalitete.

Kako su kava i piva najdraži napici Pif-ovim gostima, najviše pažnje pridaju cijenama tih proizvoda, dok cijena žestica i vina jest poskupjela malo više.

Razlika u računu za plin kao nečija plaća

Iako optimistična oko trenutnog prometa i iščekivanju više mušterija, Monika ipak ističe kako slavni odnos mušterija-konobar više nije isti kao i prije, pošto je Pif izgubio nekoć redovne mušterije.

“Smatram da se odnos gosta i konobara promijenio sveukupno. Naš standard (životni) se nije dignuo, a cijene su porasle, od energenata do svega. Redovne mušterije nemaju financijsku mogućnost ili dolaze rjeđe. Dolaze svaka dva tri dana ili jedanput tjedno umjesto svakog dana”, kazala je Monika.

Upitana o cijeni plina, navela je kako je zadnji račun bio skuplji za nekih 7-8 tisuća kuna.

“To je jako puno, to je nečija plaća. S doprinosima malo manje, ali to je jedan čovjek”, usporedila je porast na zadnjem računu.

Na Dolcu već poskupjelo – s 9 na 10 kuna

Caffe bar Sunce na zagrebačkom Dolcu sa svojom malom terasom između bistroa i zalogajnice, nedaleko od ribarnice jedno je od omiljenih okupljališta kupaca, ali i prodavača. Zanimljivo, kasnojutarnje sate gosti ovog kafića proveli su ispijajući pive, uz svega nekoliko čajeva, a našle su se tu i prazne čaše u kojima je moguće, bilo gemišta. Kave se baš ne čine toliko preferiranima, moguće jer se prodavači na Dolcu ipak bude puno ranije od drugih građana.

“Momentalno smo baš dignuli cijenu kave, sada je kava s mlijekom 10 kuna, a prije je bila 9 kuna”, rekla nam je Ljiljana Colić, vlasnica kafića Sunce.

Ljiljana Colić Foto: Zagreb.info

Tijekom veljače, najavila je i poraste cijena ostalih pića, kako su dobavljači već dulje vremena dizali cijene, dok Sunce svoj cjenik nije mijenjao od 2019. godine.

Ljiljana je isto izgubila neke, prethodno redovne mušterije. Pored cijena, smatra kako je tome kumovao i covid-19 te razna ograničenja koja su mijenjala navike ljudi. No, tu svakako utječe, dodaje i financijska situacija, a kafić se jedva pokriva.

Caffe bar Sunce, foto: Zagreb.info

Poput mnogih drugih obrtnika i ugostitelja, veći troškovi plina nisu zaobišli ni Liljanine poslovne troškove.

“Račun za plin je četiri puta veći. Do sada je bio četIristotinjak kuna, a zadnji račun je oko 1600 kuna”, otkrila nam je.

Kava na Britancu 12 kuna, ako i poskupi, sigurno neće biti 20

Britanski trg je također živuće i prometno mjesto, kako zbog prometa na potezu Črnomerec-Jelačić, tako i zbog tamošnje tržnice.

Caffe bar Kraljevac jedan je od kafića koji ima terasu na platou tržnice na Britancu. Kafić je imao svega nekoliko gostiju ujutro unutar objekta, a isto je bilo i tog popodneva u četvrtak dok je na terasi bio svega jedan stol zauzet. No, ipak, sudeći po suđu, mušterija je bilo prije naše posjete. Kavu s mlijekom naplaćuju 12 kuna, ali moguća poskupljenja nisu htjeli komentirati.

Caffe bar Kraljevac Foto: Zagreb.info
Caffe bar Kraljevac Foto: Zagreb.info
Caffe bar Kraljevac Foto: Zagreb.info
Caffe bar Kraljevac Foto: Zagreb.info

Tek su neslužbeno poručili kako sve ovisi o dobavljačima, a čeka se i hoće li Vlada nešto poduzeti. No, u svakom slučaju i tamo su mišljenja kako, iako će poskupljenja svakako biti, kava neće biti 20 kuna.

Rješenje je smanjenje PDV-a

Upitana o rješenjima ove nemile situacije, Monika iz Pifa ističe kako država samo treba spustiti porez, kojeg ocjenjuje velikom stavkom.

“Imamo najviši porez u EU od 25 posto da se za jedan posto spusti, to je puno na godišnjoj razini. To bi bilo dovoljno za neočekivane troškove poraste cijena. 13 posto je idealan porez”, ocjenjuje Monika.

Upitana o možebitnim tužbama, rekla je kako je to politika i kako u Pifu ne bi imali ništa od toga.

“Trebalo bi se nešto dogoditi, moraju, već dvije godine smo u komi. Nadam se da će netko imati sluha. Ne znam koje će instrumente napraviti, jer troškovi su veliki”, komentirala je pak Ljiljana s Dolca.

Buldog 14 kuna i bez potvrde o skoku na 20

Za kraj, obiišli smo i jedan od kultnih kafića na špici – Caffe bar Bulldog, gdje je kava s mlijekom trenutno 14 kuna, a voli je baš ovdje popiti i sam premijer Plenković.

Caffe bar Bulldog Foto: Zagreb.info

Unatoč pokušajima stupanja u kontakt s voditeljem, nismo uspjeli doznati planiraju li oni dići cijenu kave s mlijekom na 20 kuna, ali nismo dobili niti makar neslužbenu potvrdu o tome. Za očekivati je, stoga, da niti Buldog neće raspaliti vrtoglavu cijenu omiljenoga napitka. Sve u svemu, što se centra koji bi trebao biti najskuplji tiče, bombastične medijske najave o 20 kuna vrijednoj kavi zasad su tek pucanj u prazno.

Nažalost, ni to nije pretjerano utješno za zagrebačke poduzetnike i građane koji će plaćati puno skuplji plin, ali i odvoz smeća.


Komentari