Bila je briljantna novinarka ispred svog vremena, ali život joj se tragično ugasio u 33. godini

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Željka Matković jedna je od najpoznatijih novinarki svog razdoblja, a ovih dana bi napunila 43 godine da je među nama. Društveni događaji i kriza su ostavili nažalost predubok trag u životu ove mlade novinarke gurnuvši ju u borbu s ovisnošću. Prerana Željkina smrt šokirala je hrvatsku javnost, a ostala je zapamćena po briljantnoj karijeri.

Matković je jedina Hrvatska novinarka koja je uspjela ući u Sjevernu Koreju te informirati ovdašnju javnost o stanju u toj dalekoj i zatvorenoj diktaturi. Svojom posvećenošću novinarstvu nastavila je obiteljsku tradiciju, a prve novinarske radove ostvarila je sa samo 16 godina. Sa putovanja je objavljivala putopise, a njezine priče objavljene su i u književnom časopisu Fantomu slobode.

‘Putopisi Željke Matković s Bliskog i Srednjeg istoka koje smo objavili u Fantomu slobode 2005. godine, izuzetno su ta-da osvježili i upotpunili časopis te obradovali nas koji smo ga uređivali. Pamtim da je i njoj bilo jako drago kada smo joj se odmah potom javili s takvim dojmovima. Željka je te tekstove ispisala s takvim osjećajem i pameću da sam se otada sve do današnje vijesti o njezinoj smrti – a sigurno sam u tome samo jedan od mnogih – znao loviti u nadi da će se opet jednom vratiti s puta, samo da napiše nešto’, prisjeća se novinar Igor Lasić, tadašnji glavni urednik Fantoma slobode.

Oni koji Matkovićevu poznaju iz novinarskih dana dok je pisala za Nacional, Večernji i Jutarnji list, Globus i dvotjednik Objektiv, o preminuloj novinarki imaju samo riječi hvale.


Komentari