Biciklisti u Zagrebu! Krivci u prometnoj nesreći ili policija pogrešno tumači zakon?

Daniel Kasap/PIXSELL

U posljednje vrijeme, velik se dio Zagrepčana odlučio aktivirati te umjesto tramvajem, na posao ići biciklom ili pak električnim romobilom. Problem ne predstavlja ni hladnoća kad se navuku rukavice i toplo odjene. Nažalost sve su češće prometne nesreće između biciklista i osobnih vozila, a ono što građane posebno smeta jest da su u tom slučaju većinom biciklisti proglašeni krivima.

Prema podacima za razdoblje od 2016. do 2018. godine, dogodilo se 310 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti na području Zagreba, a u čak 44 posto slučajeva to je bilo zbog “nepropisnog uključivanja u promet”.

Policija navedeno zaključuje temeljem članka 45. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji kaže sljedeće:

“Vozač koji se vozilom uključuje u promet na cesti ili drugoj prometnoj površini dužan je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom, odnosno prometnom površinom na koju se uključuje”.

Portal Bike magazin, nastoji ukazati kako je biciklistička infrastruktura u Zagrebu prepuna prekida, a sve nesreće za koje su se građani javili, dogodile su se na prijelazu biciklističke staze preko kolnika.  Pri tom treba naglasiti da se biciklistički prijelazi kroz križanja grade se u suglasnosti s policijom.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira biciklističku stazu kao “izgrađenu prometnu površinu namijenjenu za promet bicikala”. Odnosno, vožnja biciklom po biciklističkoj stazi je sama po sebi sudjelovanje u prometu, zbog čega se mnogi pitaju o kakvom uključivanju u promet ogovori policija?!

Također, prema u članku 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama stoji sljedeće:

 “Vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru.”

Slijedom navedenog nameće se pitanje zašto su biciklisti najčešći krivci za nesreću u glavnom gradu, te pravdu kasnije moraju tražiti na sudovima, što često ne daje rezultat.


Komentari