BICIKLISTI, OSVIJETILITE SE! Djed Mraz misli na vašu sigurnost u prometu (FOTO)

Facebook

Čak 45 posto građana ne koristi svjetla za bicikl, iako su obvezna u vožnji! 

U utorak 22. prosinca  završila je zagrebačka promotivno-edukativna kampanja “Osvijetli se!” udruge Sindikat biciklista. Akcija se sastojanja od toga da su ‘sindikalisti’ upozoravali bicikliste koji su zatečeni bez svjetala na opasnosti zbog nekorištenja svjetala noću i podsjetili na zakonsku obavezu korištenje prometnih stvjetala. Isto tako, iz Sindikata biciklista građanima su podijelili komplete s bijelim prednjim svjetlom i stražnjim crvenim svjetlom, koji su im donirani.

Cilj akcije bio je potaknuti sve bicikliste na obavezno korištenje svjetala, prvenstveno radi vlastite sigurnosti u prometu. Volonter, koji je u odijelu djeda Mraza zaustavljao neosvjetljene bicikliste, Michel Cindro, izjavio je: “Čuli smo različita opravdanja za nenošenje svjetala, od krađa do ispadanja u vožnji, no izgovora nema jer svjetla zaista nisu skupa, a zakonski su obavezna i služe sigurnosti svih sudionika u prometu. Upalite svjetla bez obzira vozite li se na posao ili po kvartu ili što mislite da drugi vide vas ako vi vidite njih.”

10258526_1023539174356342_5898356757483210833_o

Facebook
Facebook

Prema istraživanju koje je tijekom studenog proveo Sindikat biciklista na ulicama Zagreba, na uzorku od gotovo 1.000 biciklista, ustanovljeno je da približno 45% biciklista ne koristi svjetla tijekom vožnje.
“Svi neosvjetljeni biciklisti koje smo zaustavili i poklonili im komplet bili su ugodno iznenađeni, ali i posramljeni te su obećali da će od sada na dalje paziti da uvijek imaju svijetla”, rekao je Ivan Meniga iz Sindikata biciklista.


Komentari