BICIKLISTI, BUDITE OPREZNI: Čak polovica zaustavljenih bili su u prekršaju, evo čega se morate paziti (FOTO)

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebačka policija prošloga je tjedna u akciji nadzora nad mopedistima i biciklistima utvrdila čak 135 prekršaja. 

Na svojim službenim stranicama, Policijska uprava zagrebačka objavila je rezultate svoje prošlotjedne akcije “Nadzor vozača mopeda, motocikla i bicikla u cestovnom prometu”. Ako je suditi prema brojkama zaustavljenih i ‘uhvaćenih u prekršaju’, može se zaključiti kako je policija 18. svibnja vrlo dobro obavila svoj posao.

No, s druge strane, broj ulovljenih u prekršaju zapravo iznenađuje, pogotovo što se tiče biciklista. Naime, tijekom kontrole zaustavljeno je 129 biciklista, među kojima su njih čak 63 bili u prekršaju. To je gotovo polovica zaustavljenih biciklista. Također, istoga je dana zaustavljeno i 220 mopedista i motociklista, od kojih su 72 bila u prekršaju. Tu je policija dala i pojašnjenje, pa je iz obavijesti jasno je utvrđen 21 prekršaj vožnje bez zaštitne kacige, 12 prekršaja vožnje vozilima koja nisu registrirana ili im je isteklo važenje prometne dozvole, 7 prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita, 11 prekršaja nepropisne brzine i 21 ostala prekršaja.

Gotovo polovica biciklista kaženjena

Međutim, za gotovo polovicu biciklista ulovljenih u prekršaju policija nije utvrdila o kakvom je točno nepoštivanju zakona riječ. Na njihov službeni e-mail poslali smo upit o tome o kojim je sve točno prekršajima bila riječ, no do trenutka objave teksta na njega nismo dobili odgovor. Kako se radi o tome da su gotovo polovica zaustavljenih biciklista bili kažnjeni novčanom kaznom, podsjećamo na koje zakonske odredbe biste trebali obratiti pažnju.

Ako ste mlađi od 14, morate imati potvrdu za upravljanje biciklom

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina (članak 215. Zakona).

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale. Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama (članak 161. Zakona).

Zaštitna kaciga

Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, a u suprotnom bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna (članak 114. Zakona).

Kretanje bicikla

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga. U suprotnom, očekuje ih novčana kazna od 300 kuna (članak 112. Zakona). Vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti izvan naselja dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Ako ne postupi prema navedenom, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna (članak 113. Zakona). Ako osoba gura bicikl, ako se pri tom ne kreće brzinom većom od brzine čovječjeg hoda te organizirana kolona pješaka moraju se kretati uz desni rub kolnika u smjeru kretanja. U suprotnom, platit će novčanu kaznu u iznosu od 300,00 kuna (članak 128. Zakona). Biciklisti se ne smiju kretati autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila, a ako se navedenim prometnicama ipak kreću, platit će novčanu kaznu u iznosu 500,00 kuna (članak 139. Zakona).

Svjetla

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a ako tako ne postupi, vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna (članak 101. Zakona). Iznimno, bicikl ne mora imati upaljena svjetla kad je zaustavljen ili parkiran u naselju uz sam rub kolnika (članak 103. Zakona).

Alkohol i opojne droge

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga(članak 199. stavak 11. Zakona). Vozač bicikla ne smije prevoziti osobu koja u organizmu ima alkohola ili droga, jer mu prijeti novčana kazna u iznosu 600 kuna (članak 161. stavak 3. i 6. Zakona).

Prikolice i prijevoz tereta

U prometu na cesti biciklom smije se vući prikolicu s dva kotača pričvršćenu tako da je osigurana stabilnost vozila. Prikolica ne smije biti šira od 80 cm, a ukupna masa ne smije biti veća od 50 kg. Na stražnjoj strani mora imati dva katadioptera propisana za priključna vozila. Za nepoštivanje navedenog vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna (članak 93. Zakona). Na biciklu se ne smije prevoziti predmete šire od 50 cm sa svake strane vozila. Na prikolici bicikla i mopeda ne smije se prevoziti predmete šire od 80 cm. Za nepoštivanje navedenih odredbi, vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna (članak 157. Zakona), piše www.dsg.hr.

>>>POLICIJA KREĆE U AKCIJU KAŽNJAVANJA: Ove tri skupine vozila na posebnom udaru

>>>PRIZOR KOJI MOŽETE VIDJETI SAMO U ZAGREBU: Usred bijela dana baka ukrala bicikl! (VIDEO)


Komentari