‘Bez ozlijeđenih i bez oštećenja opreme’ Na dan vatrogasaca zagrebačku postrojbu nagraditi će za nevjerojatan pothvat godine

Vatrogasna postrojba Zagreb

Da su zagrebački vatrogasci vrlo savjesni, predani te izvrsni u svom poslu već je odavno poznato.

Međutim, nevjerojatan petodnevni pothvat, (uz logističku potporu sisačkih kolega) skidanja kape zvonika Sisačke katedrale, bez ijedne ozlijeđene osobe u siječnju 2021. godine, bio je pothvat zagrebačkog JVP-a koji se posebno istaknuo.

Mišljenje je to domaće vatrogasne zajednice, zbog kojega će na Dan vatrogasaca, u srijedu 4. svibnja oko 13 sati, JVP Zagreb dobiti nagradu za Najpothvat u vatrogastvu 2021. godine u sklopu prigodnog programa obilježavanja dana Svetog Florijana i dana vatrogastva.

Skidanje su obavila petorica zagrebačkih vatrogasaca, Marko Adamčić, Josip Vađić, Mario Kušt, Ivo Frančešević i Alen Hertl, koji već otprije imaju vrlo impresivne uspjehe iza sebe.

“Samu akciju su izveli vatrogasci specijalizirani za radove na visini i spašavanje iz ruševina jer su bila potrebna znanja i vještina radova i osiguranja na visini ali i građevinskih radova i upotrebe raznih alata i tehnika. Toranj u Sisku načinjen je od bakrene oplate na drvenoj grednoj konstrukciji a rastavljen je od baze tornja te spušten neposredno uz sisačku katedralu. Vatrogasci koji su obavljali posao odvajanja tornja iznutra su poduprijeli toranj kako bi se spriječilo moguće urušavanje kamenog dijela tornja te upotrebom građevinske dizalice izvršili zadaću koju je pratila cijela Hrvatska”, navodi JVP Zagreb.

Dok su Adamčić i Vađić su napravili izvide s predstavicima tamošnje biskupije, na radovima su im se pridružili i ostali vatrogasci koji su se upustili u iznimno opasnu, ali nužnu intervenciju na potresom pogođenom području.  Uz sisačke vatrogasce na čelu za tamošnjim zapovjednikom postrojbe Miroslavom Golubom, akciji je pomogla i tvrtka Zagrebački Mamut s dva autokrana.

“Pripremni radovi trajali su dva dana, 8. i 9. siječnja, u sklopu kojih je toranj osiguran od
urušavanja, kapa zvonika učvršćena od raspadanja i skinut križ s vrha kape. Dana 10. siječnja započeli su završni radovi oko povezivanja kape zvonika, a nešto iza 12:00 sati započelo je sigurno spuštanje kape zvonika. Iz sigurnosnih razloga akciji se pridružio i tim hitne medicinske pomoći Sisačko-moslavačke županije te djelatnik JVP GZ P. Kecman s dronom. Nakon spuštanja kape zvonika izvršen je detaljan izvid za sigurno spašavanje triju zvona. Dana 11. siječnja uz primjenu svih sigurnosnih mjera iz zvonika katedrale izvučena su tri zvona i pospremljena u dvorište katedrale”, napisao je Adamčić  u svome izvještaju kao voditelj vatrogasnog odjeljenja.

Sveukupno su vatrogasci radili 52 sata na toj intervenciji, a radi sigurnosnih razloga na zvoniku su ostavili 17 gurtni sa zatezačima koji imaju nosivost od 5 tona.

“Nitko od sudionika akcije nije ozlijeđen, niti jedan komad opreme nije oštećen niti su na katedrali napravljena dodatna oštećenja”, zaključio je u svome izvješću Adamčić.

Uručenje nagrade na obilježavanju Dana vatrogasaca obaviti će se tijekom svečanog prijema u Zagrebu u Državnoj vatrogasnoj školi na Ksaverskoj cesti 107, koji počinje od 12 sati. Prije toga u 10 biti će održana i misa za vatrogasne dužnosnike u vojnom ordijatu.

Uz JVP Zagreb, sisački vatrogaci dobiti će priznanje za osobite zasluge prilikom saniranja potresa, a sve će biti popraćeno prigodnim govorima i programom koji će, između ostaloga, uključiti i nastup klape hrvatske vatrogasne zajednice “Sveti Florijan”.


Komentari