Grad će plaćati 80 posto obnove fasade bez obzira na kvart

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ovaj prijedlog stiže pred skupštinske zastupnike na sjednici 21. ožujka.

Nema više podjela u gradu barem što se tiče obnove, odlučio je gradonačelnik Milan Bandić. To bi značilo da, ukoliko se Zagrepčanin odluči na obnovu fasade uz sufinanciranje Grada za to će dobiti 80% ukupnog iznosa, bez obzira je li u pitanju Špansko, Sesvete ili sami Trg.

Ovaj prijedlog stiže pred skupštinske zastupnike na sjednici 21. ožujka, a upravo njihove kritike natjerale su gradonačelnika da promijeni način sufinanciranja za koji se dosad prijavilo gotovo sto tisuća Zagrepčana.

“Zadovoljni smo, ali ne mogu još reći hoćemo li dići ruke za takav prijedlog, s obzirom na to da ga još nismo vidjeli i ne znamo što točno sadrži. Važno nam je bilo otpočetka da se građani ne dijele po zonama, odnosno da jedni dobiju 60, drugi 70, a treći 80 posto sufinanciranja, ali bitno nam je i da se zgrade energetski obnove, a ne samo ušminkaju” kaže SDP-ov Dominik Etlinger.

Bitno je da se srede skrovišta i stolarija

Još jedan zahtjev ima i HNS, kojem je bitno i da se na zgradama srede i krovišta te stolarija.

“Jedino je tako obnova cjelovita” kaže Tomislav Stojak iz HNS-a, dok je HDZ-ov Mario Župan objasnio da je jednako sufinanciranje jedini način na koji se odluka može provesti, s obzirom na to da svi Zagrepčani plaćaju jednaki prirez.

S obzirom na broj prijavljenih dosad, strah ga je samo da iznos za fasade predviđen u proračunu neće biti dovoljan, piše Večernji list.

“To je samo trideset milijuna kuna.” upozorio je Župan znajući da obnova pročelja jedne višestambene zgrade u prosjeku stoji oko milijun kuna, a već sad za obnovu je prijavljeno njih 1700.

Novost u odluci o pročeljima bit će i antigrafitni premaz, na kojem je inzistirao HSLS-ov Alen Ostojić.

“Premaz u visini od tri metra predviđen je još Akcijskim planom za sprečavanje vandalskog grafitiranja 2015. Nema smisla obnavljati ništa, ako se pročelje neće zaštititi.” rekao je Alen Ostojić te dodao kako grafiti nisu problem u svim kvartovima, ali u Gradu popis češće “pogođenih” pročelja nemaju.


Komentari