Bez maske nema u tramvaj? Bandić traži obavezno nošenje maskica, a evo tko će ih sve morati nositi

Foto (ilustracija): Tomislav Kristo / CROPIX

Popuštanje mjera, odnosno vraćanje svakodnevnih aktivnosti i otvaranje granica povećali su broj oboljelih, a popustio je i oprez građana. Stoga je Grad Zagreb odlučio reagirati kako bi se smanjilo širenje zarazom, piše Jutarnji list.

“Oni koji borave u zatvorenom prostoru sa zaraženim dulje od 15 minuta ili na otvorenom također 15 minuta licem u lice šalju se u samoizolaciju. To su naše epidemiološke procjene otkako je počela epidemija koronavirusa. Kratko tapšanje po ramenu ne smatra se bliskim fizičkim kontaktom”,kaže prof. dr. Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar”.

Da smo se svi opustili dokazuju i primjeri iz javnog gradskog prijevoza gdje je teško vidjeti masku, a ni konobari u kafićima nisu pod “punom borbenom opremom”.

Kako tvrdi ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, dr. Zvonimir Šostar, vjerojatno će gradski epidemiolozi uskoro zagrebačkom stožeru civilne zaštite predložiti obvezno nošenje zaštitnih maski u tramvajima i autobusima.

Činjenica je da tramvajski promet u središtu grada Zagreba ne funkcionira, pa većina tramvaja prolazi kroz Vodnikovu, zbog čega u vrijeme odlaska i dolaska na posao u njima vlada velika gužva, a sve bez ikakve zaštite na licima putnika.

Nenošenje maski u javnom prijevozu ne bi se kažnjavalo, ali osoba bez zaštite ne bi mogla ući u tramvaj ili autobus. I konobari bi, kao i prodavači u dućanima, također morali nositi zaštitne maske jer tako štite i sebe i druge.

O većem zatvaranju zbog korone više se ne govori ne samo u Hrvatskoj nego ni u drugim zemljama jer gospodarstvo takve mjere više ne može izdržati.

Za sve županije u kojima ima novooboljelih, uključujući i Zagreb, posjeta u bolnicama nema do daljnjega. Osim toga, sve mjere zaštite, što znači obvezno nošenje maski u bolničkom krugu i za zdravstvene djelatnike i za pacijente, i dalje su na snazi, kao i testiranje onih koji trebaju neku operaciju ili invazivnu pretragu.

U svakom slučaju, povećan broj oboljelih u Hrvatskoj putokaz je za buduće ponašanje, odnosno zauzdavanje prpošnosti za koju još nije vrijeme.


Komentari