Betlehemsko svijetlo stiglo u zagrebačku katedralu! Znate po koji put je tu?

Sanjin Strukic/PIXSELL

Stotinjak izviđača iz cijele Hrvatske u nedjelju je donijelo Betlehemsko svjetlo mira u Zagreb, te su ga zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i rektorom zagrebačke katedrale Josipom Kuhtićem unijeli u zagrebačku prvostolnicu.

Izviđači su, krenuvši s Europskog trga, svečanim mimohodom Bakačevom ulicom stigli do katedrale gdje su im se pridružili predsjednik Sabora i rektor katedrale te su s 18-godišnjim izviđačem Nikolom Linićem unijeli svjetlo mira u zagrebačku prvostolnicu.

Donošenje Betlehemskog svjetla u Hrvatsku i ove je godine, 26. godinu zaredom, organizirao Savez izviđača Hrvatske, a nacionalni doček svjetla se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Betlehemsko svjetlo mira simbol je Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro, te da je zadatak svih da šire mir među ljudima.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahvalio je Savezu izviđača na organizaciji donošenja Betlehemskog svjetla u Zagreb te izrazio nadu da će “taj simbol mira, dobrote i prijateljstva popraviti atmosferu” i u Hrvatskom saboru, gdje će ga sutra donijeti izviđači. Podsjetio je i kako se u taj običaj  Sabor uključio još 1992.  te istaknuo da se Betlehemskim svjetlom u predbožićno vrijeme svima šalje poruka mira, ljubavi, dobrote i međusobnog uvažavanja.

Predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić rekla je da su običaj paljenja i dijeljenja Betlehemskog svjetla pokrenuli austrijski izviđači. Oni su ga 1988. prvi put donijeli iz Betlehema u Austriju odakle ga svake godine izviđači iz cijele Europe preuzimaju i donose u svoje zemlje.

Stotinjak hrvatskih izviđača preuzelo je Betlehemsko svjetlo jučer u Linzu u Austriji, a danas će ga iz zagrebačke katedrale prenijeti u svoje župe kao i u brojne državne institucije.


Komentari