BESPRIJEKORNO STANJE U SUVAG-u? Na to se poziva ravnateljica ‘u lovu’ na produljenje mandata, a u poliklinici se krše zakoni

SUVAG (Foto: Screenshot)

Ovoga puta pričali smo i s gospođom Đulom Rušinović-Sunarom, stručnjakinjom za prava pacijenata.

Poliklinika SUVAG je zdravstvena ustanova u kojoj se provodi specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji.

Uz medicinsku dijagnostiku i rehabilitaciju osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji (oštećenja sluha i/ili govora), provodi se odgoj i obrazovanje djece oštećena sluha i/ili govora.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U SUVAG na rehabilitaciju dolaze djeca s najtežim oštećenjima, uključujući i one neurološke, a zaposleni su bili ljudi bez položenog stručnog ispita i licence. To je trajalo desetljećima.[/box]

Ravnateljica SUVAG-a, gospođa Adinda Dulčić, čini se, još nije spremna otići u mirovinu, iako je 8. prosinca navršila 65 godina. Ona je tražila produljenje mandata odnosno odradu kompletnog mandata do 30. lipnja 2018. godine, a pritom se poziva na besprijekornost u poslovanju SUVAG-a tijekom njene “vladavine”.

>>>BESRAMNO KRŠENJE ZAKONA? ‘Ugledni zagrebački fizioterapeut potpisao je krivotvorene pripravničke knjižice’

Stanje je daleko od besprijekornog, tamo se krše zakoni

“Ovo je ključno tumačenje koje su naveli obraćajući se Gradu. Ravnatelj može biti razriješen prije isteka mandata samo ako nastanu neki od razloga propisani čl.62., Zakona o zdravstvenoj zaštiti, odnosno čl. 28. Statuta Poliklinike SUVAG, a uzevši u obzir gore navedeno, utvrđeno je kako ne postoji niti jedan od propisanih razloga za razrješenje ravnateljice prije isteka mandata”, stoji u dokumentima koje su nam poslali izvori.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u članku 62., u stavcima 7. i 8. stoji da ravnatelj može biti razriješen i prije isteka vremena na koje je imenovan.[/box]

Upravno vijeće dužno je razriješiti ravnatelja i prije isteka mandata za koji je izabran ako:

  • svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzroči zdravstvenoj ustanovi veću štetu, zanemaruje ili nemarno obavlja svoju dužnost tako da su nastale ili mogu nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti ustanove,
  • ako je nalazom zdravstvene inspekcije ustanovljena povreda propisa i općih akata zdravstvene ustanove ili nepravilnost u radu ravnatelja.

Nadalje, isti Zakon, u članku 59. određuje kako ravnatelj organizira i vodi poslovanje, predstavlja i zastupa zdravstvenu ustanovu i odgovoran je za zakonitost rada

Dakle iz SUVAG-a tvrde da nijedan zakon nije prekršen, iz onoga što smo do sada saznali od izvora, rekli bismo da to nije točno.

>>> KRIVA ZA AFERU SUVAG! ‘Za cijelu situaciju odgovorna je ravnateljica Adinda Dulčić’

Nesavjesno i nepravilno je radila i naštetila je SUVAG-u

Nije jasno kako se prilikom traženja produljenja mandata mogu pozivati na besprijekornost poštovanja, ako je ravnateljica Dulčić nesavjesno i nepravilno radila i zaista nanijela štetu Poliklinici.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Naime, obveza vađenja licence za rad na snazi je od 2007. godine, a obveza polaganja stručnog ispita od 1981. godine i sve do 2016. godine ravnateljica, navodno, nije znala da su licenca i stručni ispit potrebni. To je samo po sebi sramotno za jednu osobu koja vodi zdravstvenu ustanovu.[/box]

Ipak, ono što je još gore je činjenica da je gospođa Dulčić sve htjela zataškati, a naše izvore htjela je ušutkati izjavama o tajnosti informacija koji oni nisu htjeli potpisati. Osim toga na sve informacije stavila je status tajnosti, što ona po zakonu ne smije.

To mogu samo nadležna zakonodavna tijela i samo ako se radi o informacijama od državne važnosti i onima koje bi mogle ugroziti sigurnost države ako se otkriju. Afera SUVAG nije sigurnosna prijetnja Hrvatskoj.

>>> EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO NASTAVAK AFERE: Unatoč zastrašivanjima i ucjenama naši izvori stali na kraj šutnji i otkrili kakvo je zapravo stanje u SUVAG-u

Što kažu pravnici, tko je kriv?

“Razvidno je da je ravnateljica Poliklinike SUVAG jedina odgovorna za (ne)zakonitost rada, posebno ako se uzme u obzir kako je istu (ne)zakonitost u smislu nezakonitog rada radnika koji su tu radili te i dalje rade desetljećima bila obveza ravnateljice uskladiti s pozitivnim propisima RH, revidiralo i Ministarstvo zdravstva 24.08.2016. godine”, kazao je pravnik.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Pravnik je kazao kako su navodi ravnateljičinog odvjetnika točni što se tiče činjenice da se svaki fizioterapeut sam odgovoran za učlanjivanje u Komoru fizioterapeuta [/box]

“S te strane dakle, poslodavac, a niti ravnateljica Adinda Dulčić ne učlanjuju radnike fizioterapeute u Komoru niti umjesto njih ishoduju odobrenje za samostalan rad, stoga i ne mogu biti odgovorni”, tumači nam pravnik.

>>> OTKRIVAMO NOVE DETALJE AFERE SUVAG: Ravnateljica plaši zaposlenike i u sukobu je interesa?

Ipak, ravnateljica je za nešto odgovorna

“Preduvjeti za navedeno licenciranje u Komori su upravo obavljen pripravnički staž i položen stručni ispit. Dakle, ukoliko ova dva kriterija nisu kumulativno ispunjeni (a za ta dva je odgovoran svaki ravnatelj zdravstvene ustanove), fizioterapeut ne može biti odgovoran za kršenje zakona”, piše u zakonu.

Dakle, fizioterapeuti nisu imali uvjete da se obrate Komori s obzirom na to da mu iste nije ishodovala ni ustanova, ni ravnatelj, odnosno poslodavac koji je po Zakonu bio dužan raskinuti ugovor o radu ukoliko radnik odbija obaviti pripravnički staž i položiti stručni ispit.

Po Adindinim riječima iz rujna ove godine ona je godinama upozoravala na to da su za rad potrebni stručni ispit i licenca(iako je u srpnju tvrdila da ne zna za potrebu vađenja licence), znači li to da su se zaposlenici oglušili na njena upozorenja? Ako je tako, zašto s njima ugovor o radu nije prekinut ako je zakonom propisano da je to moguće?

Ravnateljica je odgovorna i za zataškavanje kaznenih djela, naime svih tih godina ona je znala da šestero fizioterapeuta nema potrebnu dokumentaciju za rad. Sada se protiv njih petero vode sudski postupci, a onaj šesti imao je odrađen pripravnički staž i stručni ispit, samo nije izvadio licencu.

>>> SKANDAL U SUVAG-u: Fizioterapeuti radili bez položenog stručnog ispita

Sto kaže stručnjakinja za prava pacijenata?

Đula Rušinović-Sunara je specijalist opće kirurgije. Sve do nedavno bila je i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, a do 2010. godine bila je članica Upravnog odbora Svjetske udruge za medicinsko pravo te predsjednica Međunarodnog odbora Svjetske udruge za medicinsko pravo za zastupnike pacijenata.

Nju smo upitali je su li u SUVAG-u prekršena prava pacijenata i zar oni nisu trebali biti informirani o tome da s  njima rade osobe bez stručnog ispita i licence.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Ti zaposlenici nisu smjeli ni pričati s pacijentima, a kamoli ih liječiti. Normalno da su prava prekršena”, kazala je gospođa Rušinović-Sunara, te se odmah nadovezala i rekla da je isključivo kriva ravnateljica.[/box]

Ona je bila dužna osigurati uvjete za odrađivanje pripravničkog staža i za polaganje stručnog ispita, a ako ona tvrdi da nije znala da se licenca mora imati, ja ne znam što je radila od 2007. godine”, zaključila je.

Osim ravnateljice, ova kirurginja svjetskog glasa kritizirala je i bivšeg ministra Nakića koji je fizioterapeutima mogao dozvoliti da im se dio radnog staža prizna kao pripravnički staž, što bi značilo da oni samo moraju položiti stručni ispit i izvaditi licencu.

Umjesto toga on im je, protiv Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dodijelio mentore i napravio još veći kaos nego što je u SUVAG-u već bio, što je rezultiralo krivotvorenim pripravničkim knjižicama.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ovim putem Rušinović-Sunara htjela je apelirati i na sadašnjeg ministra Kujundžić.[/box]

“Ne želim ga napadati, ali zašto ništa ne poduzima? Afera SUVAG i dalje traje, a od njega ni riječi, čak naprotiv, priča se o produljenju njenog mandata. Pa čime je ona to zaslužila? Neka nešto poduzme“, rekla nam je.

Upravno vijeće svim silama želi zadržati ravnateljicu

Bivša predsjednica upravnog vijeća Vesna Muraja nedavno je smijenjena, na njeno mjesto došla je nova osoba no je li i to Adindin čovjek?

Naime, oni svim silama žele zaštititi ravnateljicu i osigurati joj mandat do 2018. godine. Tako sada Gradski ured za zdravlje “ucjenjuju” Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o radu na čiji članak 7., stavak 4. se pozivaju.

Ukratko, oni tvrde da bi gospođa Dulčić bila diskriminirana na temelju starosti ako joj se mandat ne produlji.

Nije jasno kako je diskriminirana ako ima sve uvjete za mirovinu, i staž i godine starosti. Jesu li onda diskriminirani i svi ostali umirovljenici koji su sa 65 godina otišli u zasluženu mirovinu?

 


Komentari