BESPLATNO CIJEPLJENJE PROTIV HPV-a: Evo tko bi se sve trebao odazvati

FreeStock

Bespalatno cijepljenje protivHumanog papiloma virusa (HPV-a).

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om obaviještava građane o mogućnostima besplatnog cijepljenja protiv HPV-a, a sukladno odluci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

– do kraja 2016. godine, mogu se cijepiti besplatno protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) sve djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od devet godina starosti do 25 godina starosti četverovalentnim cjepivom (protiv HPV tipova 6,11,16 i 18);

– do kraja 2016. godine, mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve osobe starije od 25 godina starosti dvovalentnim cjepivom (protiv HPV tipova 16 i 18). Napominjemo da osobe starije od 25 godina koje se počnu cijepiti do kraja listopada 2016. stignu primiti besplatnu treću dozu, a za osobe koje započnu cijepljenje nakon listopada neće biti na raspolaganju besplatnog cjepiva za treću dozu.

Cijepljenje će biti i u školama

Cijepljenje učenica i učenika osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole tijekom školske godine 2016./2017. provodit će liječnik specijalist školske i sveučilišne medicine nadležan za školu koju učenik pohađa. Do kraja 2016. godine učenice i redovite studentice druge dobi također cijepi liječnik nadležan za školu/studij koji učenica/studentica polazi.

Djevojke i žene, mladići i muškarci koji nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti i informirati o mogućnosti i opravdanosti cijepljenja s obzirom na dob i druge okolnosti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo, te kod izabranog liječnika ginekologa ili liječnika opće/obiteljske medicine.

Iako je indicirano i primjereno cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su neke osobe zaražene HPV-om, najvjerojatnije nisu zaražene svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnostička obrada radi utvrđivanja moguće infekcije HPV-om nije u ovom kontekstu opravdana prije cijepljenja.

Za dodatne informacije o dobrovoljnom i besplatnom cijepljenju građani sa područja grada Zagreba mogu se obratiti Službi za školsku i sveučilišnu medicinu ili Službi za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, 10000 Zagreb, tel: 46 96 111, www.stampar.hr, mail: [email protected] Kontakt podatke ostalih pripadajućih županijskih zavoda za javno zdravstvo mogu se pronaći na adresi: http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/.


Komentari