Besplatni tečajevi pčelarstva za branitelje: ‘Prve godine med je odličan’

Foto: Igor Barac

Gradski ured za branitelje, zajedno s Udrugom za kreativni socijalni rad i Hrvatskim apiterapijskim društvom, drugu godinu zaredom organizira besplatni tečaj pčelarstva za branitelje, piše Večernji list.

Tako se već šezdesetak nezaposlenih branitelja može pohvaliti diplomom pčelara, a neki su već i ponosni vlasnici košnica zahvaljujući kojima pokreću samostalni posao. “Vidio sam obavijest i javio se. Na tečaju smo naučili sve o cjelogodišnjoj brizi za pčelinjake – o prehrani, njezi, proljetnim pašama. Prvo teoriju, a onda praksu”, kaže branitelj Branko Mikulić u edukativno-urbanom pčelinjaku smještenom na Savskoj Opatovini, gdje su polaznici tečaja učili sve o pčelama.

Branko već koristi novo znanje. “Kao braniteljska zadruga sa sedam članova nabavili smo 30 košnica. I prije sam razmišljao o pčelarstvu, a tečaj je potvrdio moje pretpostavke o isplativosti. Ova godina bila je za nabavu i učenje, a iduća je proizvodna”, kaže Mikulić.

“Na tečaju smo naučili sve najvažnije i ideja mi je da iduće godine probam sam iako me malo strah. Mogu kupiti košnicu,započeti posao pa za pet, šest godina imati pristojan broj pčela. Netko se razbahati pa počne sa sto košnica, no nešto mu krene krivo i sve propadne. Ovo je posao u kojem radiš s prirodom, u kojem upotrebljavaš svoje znanje, ali protiv prirode ne možeš – nekad nemaš ništa, a dogodine imaš tri puta više od prosjeka”, kazao je njegov kolega Robert Duvančić.

Na tečaju su polaznici učili i o apiterapiji. “Biti pčelar ne znači samo skupljati med, trebaš upotrijebiti vijuge i još nešto iskoristiti od tih pčela. Slovenci su daleko ispred nas, imaju prekrasne kućice u prirodi, s masažnim foteljama i pogledom na šumu, ali i mi polako krećemo tim putem, ako si mudar, možeš svašta napraviti”, slažu se ovi pčelari početnici.


O pčelama i o tome što se sve s njima može postići polaznike tečaja učio je Oliver Novosel, također branitelj i član Apiterapijskog društva. Ostavši bez posla pokrenuo je OPG za pčelarstvo, od kojeg živi. Kaže kako ljubav prema pčelama kod njega postoji oduvijek.

“Slušao sam predavanja, čitao o njima, završio pčelarsku školu i tako spojio ugodno s korisnim. Ovaj je tečaj ideja nekolicine nas i pokazao se kao prava stvar; prošlogodišnji polaznici nemaju gubitaka, zalihe meda su fantastične, a kolegama iz prošle generacije nije stradala nijedna zajednica. Za tečaj 2020. godine već se prijavio velik broj branitelja, kao i njihovih supruga, koje također od ove godine imaju to pravo, a one se više koncentriraju na kozmetiku koja se dobiva od ovoga slatkog nektara”, zaključuje Novosel.

Komentari

loading...
-->